In de zomer van 2020 werden allerlei activiteiten georganiseerd voor jongeren, zo ook bubbelvoetbal op de sportvelden van ODC. (Foto: Albert Stolwijk).
In de zomer van 2020 werden allerlei activiteiten georganiseerd voor jongeren, zo ook bubbelvoetbal op de sportvelden van ODC. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

RUIM 1.300 BEZOEKEN AAN HANGPLEKKEN

Jongerenwerkers liepen zich suf in coronajaar


PÅL JANSEN

De ambulante jongerenwerkers van R-Newt (ContourdeTwern) liepen zich een slag in de rondte in het coronajaar. Zij bezochten ruim 1.300 keer de hangplekken in de gemeente Boxtel, meer dan drie keer zoveel als in reguliere jaren.

De ambulante medewerkers van R-Newt, die met name de 'straat' opgaan, hebben in 2020 hun werkwijze aangepast. Er zijn veel meer rondes gelopen dan in andere jaren. Gingen zij in 2019 nog 393 keer de deur uit, het volgende jaar trokken ze 1.314 keer uit. Hierdoor zijn er ook meer hangplekken in beeld gekomen bij R-Newt: 58 tegenover 44 een jaar eerder. Hiermee is de jeugdtak van ContourdeTwern weer op het niveau van 2018, toen die ook op 58 locaties actief was.

OVERLEG

De Boxtelse tak van R-Newt heeft in 2020 ook meer overlastmeldingen genoteerd: 99 tegenover 30 een jaar eerder. Dat heeft volgens het jaarverslag van de gemeente een logische verklaring: politie, boa's en jongerenwerk zitten regelmatig met elkaar aan tafel. ,,Zij stemmen informatie sneller en beter met elkaar af. Hierdoor registreren en pakken jongerenwerkers nu meer meldingen van overlast op."

BEHELPEN

Voor het jeugdwerk was het in 2020 behelpen. Vanuit jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat konden tieners en jongvolwassenen die daar behoefte aan hadden, voornamelijk digitaal worden geholpen. De focus werd meer van fysiek naar online verlegd. In plaats van de wekelijkse 28,5 uur, was het jeugdhonk wekelijks tien uur open, maar waren er wel doorlopend digitale activiteiten. Bovendien werd vorig jaar met de Brede Scholen Boxtel en de ambulante jongerenwerkers van R-Newt een zomerprogramma op touw gezet.

De Jongerenacademie was via het web bereikbaar voor hulp bij schoolwerk en persoonlijke kwesties. Ondanks het gemis aan fysiek contact, werden 22 trajecten met jeugd afgerond. Drie van die jongeren zijn naar werk begeleid en achttien zijn terug naar school gegaan of genieten nu een vervolgopleiding. Eentje is een zorgtraject gaan volgen.

ÉÉN ORGANISATIE

Momenteel is het jongerenwerk in Boxtel verspreid over drie organisaties. De gemeente besloot eind 2017 weer de baas in B-Town te worden en nam die taak over van ContourdeTwern. Echter, de welzijnsorganisatie bleef wel het straatwerk doen. Stichting Brede Scholen Boxtel is eigenlijk niet belast met jongerenwerk, maar organiseert (via het onderdeel Buurtsport Boxtel) jaarlijks wel enkele activiteiten die eronder vallen.

De gemeente heeft dan ook nog steeds als doelstelling dat het jongerenwerk onder één organisatie komt te vallen. Althans, volgens het jaarverslag. Eind 2019 werd dit beeld genuanceerd door wethouder Marusjka Lestrade, die destijds sprak over één keten waarbij de betrokken partijen nauw samenwerken.

Afbeelding