Ferry Koomen en zijn klasgenoot Kim van de Laar hebben de afgelopen dagen nog wat extra kilometers in de benen gereden voor hun tocht langs de Nederlandse kust. (Foto: eigen collectie).
Ferry Koomen en zijn klasgenoot Kim van de Laar hebben de afgelopen dagen nog wat extra kilometers in de benen gereden voor hun tocht langs de Nederlandse kust. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

VOOR 150 KILOMETER OP DE PEDALEN

Ferry Koomen klimt op de fiets voor Nepal


RENS VAN DEN ELSEN

In eerste instantie zou de 21-jarige Ferry Koomen met zijn klasgenoten drie weken naar Nepal gaan. Daar zouden zij schoolkinderen bewegings- en voedingslessen geven. Corona stak daar een stokje voor en dus verzon de Boxtelaar iets anders: een fietstocht, van Den Helder naar Hoek van Holland, om geld in te zamelen voor de ondersteunden stichting Maya.

Koomen volgt momenteel de minor Global Awareness, Sports and Health aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Als onderdeel daarvan is er een project met enkele scholen in Nepal waarbij stichting Maya de schakel is tussen alle partijen. Deze stichting helpt kinderen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. ,,We zouden op enkele scholen les gaan geven aan leerlingen, naast sport ook over gezonde voeding en EHBO. Het was wel een domper dat de reis niet door kon gaan, daarvoor volgen veel studenten ook deze minor. Maar het is niet alleen balen voor ons, ook de kinderen daar keken uit naar onze komst", geeft Koomen aan.

Toch is het studieproject zonder dit bijzondere uitstapje niet direct verloren. ,,We hebben nog wel contact gehad met de scholen. Als alternatief hebben we filmpjes gemaakt die de leraren kunnen gebruiken in de klas of als handleiding om hun sportlessen te verbeteren. Die kunnen zij via YouTube bekijken."

NIET ALLEEN

Om nog wat extra geld in te zamelen voor de scholen in Nepal en stichting Maya, besloot Koomen op de fiets te klimmen en een flinke afstand af te gaan leggen. De tocht loopt van Den Helder naar Hoek van Holland en is ruim honderdvijftig kilometer lang. Koomen onderneemt de tocht niet alleen. Dat doet hij samen met zijn klasgenoot Kim van de Laar uit Eindhoven. Morgen, vrijdag 18 juni, gaan ze van start in de marinebasis.

,,We fietsen zeker acht uur lang. Hopelijk is het dan wat minder warm dan nu. In ieder geval loopt het merendeel van de route langs de kust, daar is het sowieso wat koeler. We zorgen in elk geval voor genoeg te drinken en te eten", aldus Koomen. Ze nemen niet alles op hun stalen ros mee. ,,Autobedrijf Olie&Zo uit Boxtel heeft een busje gesponsord. Zo kan mijn vader ons naar Den Helder brengen met de fietsen en het proviand achterin."

DONEREN

Natuurlijk is de hele tocht erop gericht om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Nepal. Het streefbedrag is duizend euro.


Doneren kan nog tot en met zondag 20 juni en is mogelijk via de website: www.doneeractie.nl/donatie-nepal-minor-gash/-53672.

Ferry Koomen en zijn klasgenoot Kim van de Laar hebben de afgelopen dagen nog wat extra kilometers in de benen gereden voor hun tocht langs de kust. (Foto: eigen collectie).