TAAKSTELLING OPNIEUW NIET GEHAALD

Boxtel helpt te weinig statushouders aan huis


JAN HERMENS

Net als in 2019 heeft de gemeente Boxtel ook vorig jaar te weinig vluchtelingen met een verblijfsvergunning gehuisvest. 26 hadden er onderdak moeten krijgen, het waren er negentien. Boxtel kampte al met een achterstand van vier, die is verder opgelopen tot zeven.

De achterstand blijkt uit het jaarverslag van de gemeente Boxtel. Gemeenten in heel Nederland krijgen vanuit het Rijk elk jaar opdracht een aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning te bieden. Boxtel moest er vorig jaar 22 opvangen. Maar de gemeente had in 2019 vier statushouders te weinig aan een woning geholpen.

Dat Boxtel de doelstelling niet heeft gehaald, had verschillende redenen. De renovatie van een onderkomen liep vertraging en een tijdelijk woonlocatie werd geweigerd door een statushouder. Volgens het jaarverslag van woonstichting Joost, die de opvang met de gemeente moet regelen, lag de uitstroom uit asielzoekerscentra naar woningen tijdelijk stil vanwege de coronamaatregelen. Mede daardoor is de taakstelling niet gehaald.

Vergunninghouders krijgen huurwoningen toegewezen, maar verhuizen soms ook naar specifieke accommodaties, zoals aan De Tijvert in Boxtel. Dat woongebouw is in 2016 geschikt gemaakt voor Syrische alleenstaande mannen. In 2020 heeft Joost er vier op die plek ondergebracht, geeft de woonstichting aan.

ACHTERSTAND INLOPEN

Over hoe Boxtel de achterstand in denkt te gaan lopen en wat de eventuele consequenties zijn als dat niet lukt, wil ze nog niets kwijt. ,,Dit onderwerp wordt binnenkort besproken in het college van B en W. Vervolgens moeten we eerst de gemeenteraad op de hoogte brengen", legt een ambtelijk woordvoerder desgevraagd uit.