Het plan Savendonk Spaart Water van Ark Natuurontwikkeling moet voor een versterking van het leembos in natuurgebied De Geelders zorgen. De waterhuishouding wordt op orde gebracht en Ark laat diverse bossen aanplanten. (Foto: Jos van Ooijen).
Het plan Savendonk Spaart Water van Ark Natuurontwikkeling moet voor een versterking van het leembos in natuurgebied De Geelders zorgen. De waterhuishouding wordt op orde gebracht en Ark laat diverse bossen aanplanten. (Foto: Jos van Ooijen). Foto: Jos van Ooijen

ARK DIENT AANVRAAG IN VOOR 'SAVENDONK SPAART WATER'


Oerbos gaat tot aan de Dommel reiken


PÅL JANSEN

Wie in 2050 vanaf Boxtel-Oost naar Kasteren fietst, komt aan de andere kant van de rijksweg A2 direct in het bos uit. Althans, zo ziet Ark Natuurontwikkeling de toekomst voor zich. In en rond de Geelders is een uitgebreide ontwikkeling gepland om de leembossen in het buitengebied ten oosten van Boxtel en noorden van Liempde te versterken. De opzet stond eerder bekend onder de noemer 'oerbos'. Ark heeft de vergunning bij de gemeente Boxtel aangevraagd.

Een van de belangrijkste onderdelen van het plan is het op orde brengen van de waterhuishouding in het gebied. De locaties waar ontwikkeld wordt, in totaal 50 hectare, liggen met name rond de Savendonksestraat en deels aan de Donkerstraat. Ook maakt een klein stukje van het Leemputtenpad deel uit van het natuurproject.

In het verleden is voor de landbouw het grondwaterpeil kunstmatig verlaagd om de bodem te kunnen bewerken. Om de leembossen daar te herstellen, wordt het landschap zo ingericht dat het natter wordt. Het grondwaterpeil verhogen en water langer vasthouden is het doel. Sloten worden ondieper gemaakt, stuwen verplaatst, drainages verwijderd en er wordt op diverse plekken reliëf aangebracht. Ook plant Ark bossen aan in de omgeving van de Savendonksestraat.

2023

Naast bossen aan de Savendonksestraat, Donkerstraat, Hoogstraat en de Geelderseweg, worden ook bomen aangeplant aan de zuidkant van de fietsbrug in het Leemputtenpad. Dit aan beide oevers van de Dommel. Die bomengroepen moeten na verloop van tijd op natuurlijke wijze uitbreiden. De uitvoering wil Ark in het eerste kwartaal van 2023 gereed hebben.

Ark Natuurontwikkeling heeft als ambitie dat er in 2050 een gevarieerd loofbos is ontstaan in en rond De Geelders, zoals dat ook in de middeleeuwen bestond nabij Liempde. Fladderiepen, zomer- en winterlindes maar ook haagbeuken groeien er dan weelderig, zo schetst de ontwikkelingsorganisatie de toekomst. ,,De beplante gebieden zijn zodanig met elkaar verbonden, dat het bos tot aan de Dommel reikt", staat te lezen in de plannen van Ark.

MAXIMAAL TRANSPARANT

Projectleider Ger van den Oetelaar van Ark heeft vertrouwen in de vergunningverlening. ,,De ontwikkeling Savendonk spaart water past binnen datgene wat de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel zelf hoog in het vaandel hebben staan", vertelt hij. ,,Veel particulieren willen natuur, maar veel partijen hebben het liefst dat natuur ook geld oplevert. De uitvoering van dit plan moet echter vooral natuur opleveren."

Zoals bekend zijn veel bewoners in het buitengebied het oneens met de plannen. ,,Iedereen heeft kunnen reageren, we hebben ze middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden en zelfs aangegeven hoe ze bezwaar kunnen aantekenen. Dus we zijn maximaal transparant geweest", vertelt Van den Oetelaar.