Koen de Kort is wegkapitein van Trek-Segafredo en maakt sinds 2004 deel uit van het profpeloton. De Liempdenaar reed in zijn carrière achttien grote rondes, waaronder achtmaal de Tour de France. (Foto: Peter de Koning)
Koen de Kort is wegkapitein van Trek-Segafredo en maakt sinds 2004 deel uit van het profpeloton. De Liempdenaar reed in zijn carrière achttien grote rondes, waaronder achtmaal de Tour de France. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

AMBASSADEUR TOURSPEL LIEMPDE VERLOOT FIETSCLINIC

Ondanks afwezigheid kan Koen de Kort de Tour niet negeren

Voor het eerst in jaren maakt Koen de Kort zich op voor een rustige zomer zonder grote wedstrijden. Al zal de geboren Liempdse profrenner de Tour de France niet kunnen negeren: de tweede rustdag van ‘La Grande Boucle’ is in Andorra, het dwergstaatje in de Pyreneeën waar De Kort woont. ,,Ik houd het wielrennen zo lang vol omdat ik er plezier aan beleef.”


MARC CLEUTJENS

Het is elk jaar in juni vaste prik op het terras van café De Durpsherberg. De organisatoren van het Tourspel Liempde ontvangen hun ambassadeur en laten hem voorspellen op welke plek in het eindklassement van de Tour de France hij zal eindigen. ,,Ik had eerlijk gezegd niet in de gaten dat het Tourspel al voor de tiende keer gehouden wordt”, bekent De Kort. ,,Maar een beetje rekenen leert dat ik de Tour acht keer heb gereden, dus ik heb aardig wat voorspellingen achter de rug.”

Het Tourspel Liempde steunt elk jaar een goed doel en is nu uitgekomen bij de plaatselijke EHBO-vereniging. Om het tweede lustrum extra cachet te geven, verloot De Kort een wielerclinic. ,,Iedereen die een lot koopt, maakt kans”, aldus de Liempdenaar. ,,Ik begin de clinic met een kort verhaal over mijn carrière. Daarna gaan we natuurlijk lekker fietsen.”

BIERTJE DRINKEN

Omdat De Kort de Tour laat lopen, heeft de organisatie Robert Gesink gekozen als de wielrenner waarvan de eindklassering moet worden voorspeld. De Liempdenaar denkt dat de coureur van Jumbo-Visma in Parijs de 36e plek bezet. ,,Ik heb dit voorjaar de Giro d’Italia gereden en kom net terug uit de Baloise Belgium Tour, dus ik voel dat ik een paar weken rust moet nemen. Voor het eerst in lange tijd ga ik van de zomer genieten en af en toe een biertje drinken.”

Helemaal ‘fietsloos’ zal De Korts zomer trouwens niet zijn. Naast zijn trainingen in de Pyreneeën wil hij de Tour de France op de voet volgen. ,,En omdat de tweede rustdag in Andorra is, reken ik op flink wat aanloop in Grupetta, het wielercafé dat ik heb. Ik hoop veel renners te begroeten, maar ook journalisten en supporters. Ik zet graag een kop koffie voor ze, mijn vriendin bakt appeltaart.”

VEEL MOTIVATIE

De Kort verwacht overigens niet dat hij na het afsluiten van zijn actieve wielercarrière als kroegbaas door het leven zal gaan. ,,Grupetta is heel tof om erbij te doen. Als ik in Andorra ben, werk ik elke dag een paar uurtjes mee en vind ik het leuk klanten te begroeten. Maar als ik stop, denk ik dat ik liever iets in de leiding van een wielerploeg doe. Dat is het meest voor de hand liggend, ook gelet op mijn studie sportmanagement.”

Afscheid nemen. Is dat waar De Kort, die in september 39 jaar wordt, mee bezig is? ,,In de Giro d’Italia was ik de oudste deelnemer. De Ronde van Vlaanderen heb ik veertien keer gereden; ik ben achttien keer in een grote ronde gestart en heb er zeventien uitgereden. En hoewel ik de knoop nog niet heb doorgehakt, is het wel heel waarschijnlijk dat dit mijn laatste jaar is. Ik moet bekennen dat ik veel motivatie vind in de gedachte dat ik elke koers misschien voor het laatst rijd. Het inspireert me om keihard te trainen.”

SPECIALE WEDSTRIJD

De reden dat De Kort het zolang volhoudt? ,,Plezier! Ik vind wielrennen superleuk. Ik zorg ervoor dat ik stop voordat ik het níet meer leuk vind.” Dit seizoen maakt hij sowieso af bij Trek-Segafredo. ,,Mijn programma is nog niet bekend, maar ik hoop wat wedstrijden in de buurt te rijden. Ik mik op de Binck Bank Tour. Of ik de Vuelta nog een keertje ga rijden? Hoogst onwaarschijnlijk. Ik hoop wél mee te doen aan Parijs-Roubaix. Die voorjaarsklassieker wordt vanwege corona pas op 3 oktober verreden. Ik won bij de beloften in 2004 dus het is een speciale wedstrijd.”

SMALLE DRENTSE WEGEN

Voordat De Korts zomerstop aanbreekt, neemt hij zondag 20 juni deel aan het Nederlands kampioenschap. Dat wordt verreden op en rond de VAM-berg, een kleine maar steile Drentse heuvel waarvan een keienstrook de renners naar de top leidt. Het peloton rijdt 27 keer een korte ronde van pakweg 7 kilometer over smalle wegen. ,,Geen fijn parkoers”, blikt de Liempdenaar vooruit. ,,Het kostte me vorig jaar drie rondjes om een beetje voorin te komen. Maar ik kijk er naar uit om ditmaal weer eens als eenling mee te doen, zonder ploeggenoten om me heen. Of ik echt potten kan breken? Na de Giro en de Ronde van België waag ik dat te betwijfelen. Maar ik vind het wél leuk.”



Koen de Kort vult als ambassadeur van het Tourspel Liempde een inschrijfformulier in. Hij voorspelt dat Robert Gesink op de 36e plaats eindigt in het eindklassement. Links naast hem voorzitter Marc van der Laan van stichting Woudbloem Liempde. (Foto: Peter de Koning).