Coöperatie Ouderen in Regie heeft geld bij elkaar vergaard om bovenstaand elektrisch voertuig te kopen. Hiermee kan de organisatie haar plan voor seniorenvervoer ontplooien. (Foto: eigen collectie).
Coöperatie Ouderen in Regie heeft geld bij elkaar vergaard om bovenstaand elektrisch voertuig te kopen. Hiermee kan de organisatie haar plan voor seniorenvervoer ontplooien. (Foto: eigen collectie). Foto: Collectie Ouderen in Regie

'SJEF VAN DE LAAR' DONEERT 17.500 EURO

Elektro-taxi in Boxtel voor vervoer senioren

PÅL JANSEN

Het seniorenvervoer komt in Boxtel definitief van de grond. Het is de werkgroep van de coöperatie Ouderen in Regie die hiermee bezig was, gelukt om het benodigde bedrag te verzamelen voor de aankoop van een elektrische auto, een soort taxi. Stichting Sjef van de Laar doneert de laatste 17.500 euro. ,,En nu gaan we als een gek op zoek naar vrijwilligers", zegt mede-initiatiefnemer Kees de Waal.

Dankzij de toegezegde bijdrage van Sjef van de Laar, 10.000 euro van de Rabobank en enkele landelijke fondsen, kan de coöperatie Ouderen in Regie een elektrisch aangedreven Kia Asu kopen en nog belangrijker: haar initiatief voor seniorenvervoer uitrollen. Het startkapitaal van ruim veertig mille is hiermee gerealiseerd.

,,We hadden eerst een bus bedacht. Maar die zouden we dan moeten leasen voor een flink bedrag per maand. Na overleg met een organisatie die in 's-Hertogenbosch eenzelfde initiatief heeft opgezet, bedachten we dat een personenwagen beter zou zijn. Daar zeiden ze ook: waar beginnen jullie aan met een bus? Er maken vaak hoogstens twee mensen tegelijkertijd gebruik van. En zo'n bus is natuurlijk ook lastiger manoeuvreren door smalle straatjes", aldus De Waal.

FINANCIEEL RISICO

Nu kan Ouderen in Regie het voertuig kopen en wordt het financiële risico beperkt. ,,Stel, het loopt wat minder dan we hadden verwacht, dan zitten we niet met een maandbedrag dat we dan verplicht moeten aflossen", licht De Waal toe.

Voor een ritje met de elektro-taxi wordt een kleine bijdrage gevraagd, er zullen naar schatting voldoende vervoersbewegingen per jaar zijn om de kosten te kunnen dekken. In 2019 waren er nog 34.000 vervoersritten met de Regiotaxi die deels betaald werden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 15.000 daarvan vonden plaats in de directe omgeving. Daarmee kan het initiatief ook de gemeente geld besparen: zou de service van Ouderen in Regie drieduizend ritten per jaar maken, dan is Boxtel 12.000 euro op jaarbasis goedkoper uit met Wmo-vervoer, zo berekende de werkgroep.

Enkele jaren terug werd ook de zogeheten Zilver Express gerealiseerd, een tuktuk die moest rondrijden voor senioren. Maar met slecht weer biedt deze weinig beschutting. Tijdens de coronapandemie rijdt deze ook niet. Onbekend is hoeveel vervoersbewegingen deze überhaupt heeft gemaakt, aldus de werkgroep.

Senioren kunnen zich aanmelden voor het vervoer, maar dat kan ook door bijvoorbeeld een familielid, ouderenadviseur of zorgverlener worden gedaan. De ouderen vragen een ritje 24 uur van tevoren aan. Er zal tijdens werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur binnen de gemeente Boxtel worden gereden. Als er zich voldoende vrijwilligers melden die het initiatief vooruit helpen, kunnen daar ook avonduren en dagen in het weekeinde bijkomen. Die zoektocht naar vrijwilligers gaat nu van start: ,,We denken aan zo'n twintig chauffeurs. En we hebben vier coördinatoren/planners nodig", zegt De Waal. ,,We krijgen hulp van het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern. En zelf kijken we natuurlijk ook rond."


***

Wie mee wil helpen het seniorenvervoer met de elektro-taxi in goede banen te leiden, kan zich melden bij Kees de Waal melden via e-mail:kwaal@home.nl of telefoonnummer 06-10 11 45 95.