Het vroegere patronaat in Boxtel, met boven het toneel een schildering van Pierre Janssen. (Foto: collectie Beeldbank Boxtel).
Het vroegere patronaat in Boxtel, met boven het toneel een schildering van Pierre Janssen. (Foto: collectie Beeldbank Boxtel). Foto: Beeldbank Boxtel

RAADSEL SCHILDERING ONOPGELOST

'Verloren zoon' is nog altijd niet gevonden


JAN HERMENS

Een beetje spannend is het wel. Zou er zich verborgen op de zolder van de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker een schildering van Pierre Janssen bevinden of niet? Een oude foto bewijst dat het werk in ieder geval heeft bestaan. Heemkundigen Christ van Eekelen en Fons van Heesch senior ondernamen maandagmiddag een speurtocht, maar vonden niets.

De bekende Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) verbeeldde boven het toneel van het voormalige patronaat het bekende Bijbelverhaal van de verloren zoon. Een afbeelding die paste in de rooms-katholieke recreatiezaal die zich in de eerste helft van de twintigste eeuw aan de Burgakker bevond. Van Eekelen: ,,Ik ken twee schetsen die vermoedelijk voorstudies zijn van de bewuste schildering."

Hun queeste leidde Van Eekelen en Van Heesch naar een plek waar vrijwel nooit iemand komt en die ook niet heel eenvoudig toegankelijk is. De mannen gingen op zoek onder de kapconstructie van de bibliotheek. Daar was het niet alleen donker en stoffig, maar ook bloedheet. ,,Volgens mij wel veertig graden", zegt Van Heesch.

De geschiedvorsers moesten goed kijken waar ze liepen, en dat was niet heel eenvoudig met slechts een klein lampje dat het duister doorkliefde. Het historische gewelfde lattenplafond onder de loopplanken kan namelijk geen mensen dragen. Onder dat plafond zat in de eerste helft van de twintigste eeuw het patronaat. Alleen van bovenaf is het nog mogelijk een blik onder de boogzoldering te werpen, vandaar dat Van Heesch en Van Eekelen onder de nok rondkropen.

GEEN SCHILDERING

Dus loerden de Boxtelaren met enige moeite door twee luiken onder het gewelfde plafond. Diep bukken was er niet bij, dat zou behalve lastig ook gevaarlijk geweest zijn. Met wat technische hulpmiddelen maakte Van Eekelen foto's. ,,Geen schildering in beeld, helaas." Waar de afbeelding van de gelijkenis van de verloren zoon gebleven is en of die nog bestaat, blijft vooralsnog een raadsel...


q Foto van het Boxtelse patronaat, op de bovenverdieping van het pand aan de Burgakker waarin nu de bibliotheek zich bevindt. Boven het toneel is een schildering zichtbaar. Of die nog bestaat, is ook na de korte speurtocht onbekend. (Foto: Beeldbank Boxtel).