Glenn Schuurman heeft op sportief gebied zo'n beetje alles bereikt. Na goud op het EK, staan volgende maand de Olympische Spelen op zijn agenda. (Foto: eigen collectie).
Glenn Schuurman heeft op sportief gebied zo'n beetje alles bereikt. Na goud op het EK, staan volgende maand de Olympische Spelen op zijn agenda. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

SPORTIEF BOXTELS SUCCES TIJDENS EUROPEES TOERNOOI IN EIGEN LAND

Glenn Schuurman wint EK met hockeymannen

LINDA VAN DE WIEL

Een periode om in te lijsten. Zo laat dit sportieve jaar van hockeyer Glenn Schuurman zich het best omschrijven. De international pakte de landtitel én de Europese titel met zijn club HC Bloemendaal. En alsof dat nog niet genoeg was, wist de oud-Boxtelaar deze zaterdag met het nationaal hockeyteam ook nog eens het Europees Kampioenschap binnen te harken. Schuurman: ,,En het hoofdgerecht moet nog komen. De Olympische Spelen…”

Hij is nog herstellende van de enerverende finale tegen Duitsland, waarbij hij zijn 151e interland speelde. ,,Het was heel spannend zaterdag”, vertelt Schuurman (30) twee dagen na de gewonnen eindstrijd op het EK. ,,In de poulefase stonden we met 2-0 voor tegen de Duitsers en speelden we alsnog gelijk. Nu was de situatie omgekeerd en wonnen we na de shoot-out.”

Ondanks de spanning voelde de topsporter zich op het veld vrij rustig: ,,We hadden en hebben als team veel vertrouwen in onze manier van spelen. Vier minuten voor tijd maakte Duitsland een doelpunt, maar ik voelde dat ook wij nog gingen scoren. Ik wist dat we nog een grote kans gingen krijgen. En die kwam.”

BLOEDVORM

Wat héét! Slechts negen seconden voor het laatste fluitsignaal kregen de mannen van Oranje een strafcorner die de eindstand bepaalde op 2-2. ,,De shoot-out was heel spannend. Het is een spel tussen de veldspeler en de keeper. Onze doelman is gelukkig in bloedvorm.”

De international vervolgt: ,,We hadden België, de huidige nummer één van de wereld, in de halve finale al verslagen na de shoot-out, dus het vertrouwen was groot. Het was daarbij erg mooi om weer in een met vierduizend fans gevuld stadion te spelen. En iedereen was tijdens die laatste fase muisstil. Het was heel bijzonder.”

GEHEIM

Schuurman kijkt terug op een fantastische week vol hoogtepunten. ,,Een EK spelen in eigen land maak je niet vaak mee. Dat we gewonnen hebben maakte de climax compleet én uniek. Wat het geheim van ons succes is? Wij zijn een vriendenteam. Toen ik in de A1 van MEP in Boxtel speelde, was dat samen met onder meer mijn vrienden en professioneel hockeyspelers Roel Bovendeert en Jelle Galema. En ook nu speel ik met vrienden. Er is niets mooiers dan dat.”

GOUD!

De oud-Boxtelaar heeft veel zin in de Olympische Spelen die op 23 juli van start gaan in Tokio. ,,Ik heb de Spelen in Rio meegemaakt en daaraan deelnemen is iets magisch. Ik zag daar tennisser Rafael Nadal en sprinter Usain Bolt lopen. Echt bizar, dat zijn zo’n sporthelden. En goud winnen op de Olympische Spelen maakt je onsterfelijk. En we komen maar voor één ding: die gouden plak. Ik kijk er enorm naar uit.”

Schuurman is wel realistisch: ,,We zijn de nummer drie van de wereld. Het gaat close worden, maar we zijn zeker kanshebber. Zeker na het gewonnen EK.”

Maar eerst gaat de hockeyspeler op vakantie. Sterker nog, hij staat tijdens het interview op het punt te vertrekken. ,,Ik ga er lekker een weekje tussenuit, even bijkomen. En daarna sta ik er weer, eerst tijdens de voorbereiding aan de Olympische Spelen en daarna bij mijn club HC Bloemendaal waarbij ik mijn contract verlengd heb.”