Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KABOUTERPAALTJES STATIONSSTRAAT ZIJN EEN HIT

'Het is soms net de Kalverstraat'

PÅL JANSEN

Het gangetje naast het huis van kunstenaar Bert Snellaars lag er verloederd bij. Terwijl deze doorgang tussen de Stationsstraat en de Prins Hendrikstraat vaak gebruikt wordt door veel mensen: consumenten die boodschappen doen bij de Albert Heijn, medewerkers van bedrijven op Ladonk, studenten van SintLucas, ga zo maar door. Zijn creatie van kabouters op de trottoirpaaltjes bleek al snel een hit...

,,Het is hier soms net de Kalverstraat. Ik voer met ontzettend veel mensen gesprekjes. Laatst kwam ik nog een mevrouw tegen die geadopteerd was en oorspronkelijk uit Nepal kwam", vertelt Bert over die mensen die door het gangetje langs zijn huis lopen. Of dit het drukste gangetje van Boxtel is, is niet bewezen. Maar het zou geen slechte gok zijn.

Zonde vond Bert het daarom dat de passage er vervallen bij lag. ,,Vorig jaar ben ik ermee begonnen. Maar toen kwam Covid-19. Er passeerden hier zoveel mensen. En ik houd nogal van een praatje, dus was het niet verstandig om mee door te gaan. Maar nu ik en mijn vrouw allebei zijn ingeënt, durf ik het weer aan."

HOUVAST

Bert is geen onbekende als het gaat om ontwerpen in het straatbeeld. Bezoekers van het Stationsplein lopen bijvoorbeeld voorbij een verwarmd stalen 'spoorbankje'. Dit innovatieve ontwerp komt ook uit de hoed van de Boxtelse creatieveling. Hij bedacht het in het kader van 150 jaar spoor in Boxtel. ,,Deze kabouters heb ik niet helemaal zelf bedacht", erkent de Boxtelaar. ,,Ik had nog een puzzeldoos liggen met daarop de zeven dwergen. Uiteindelijk zien deze er weer totaal anders uit", wijst hij naar de kabouterpaaltjes. ,,Maar zoiets gebruik ik dan als houvast."

De paaltjes leverden al veel positieve reacties op. ,,Mensen vinden het grappig. Daar doe ik het ook voor: om anderen een lach op het gezicht te toveren. En ja, het kost een pot verf. Maar ach, voor die kosten hoef ik het niet te laten."

OPKALEFATEREN

De Boxtelaar heeft nog meer ideeën om het halletje verder op te kalefateren. Maar die houdt hij liever voor zichzelf: ,,Ik wil geen verwachtingen scheppen. Het moet ook leuk blijven voor mezelf natuurlijk, daarom ben ik dit ook gaan doen." De suggestie om alle andere trottoirpaaltjes in Boxtel van een frisse look te voorzien, kan hij om lachen. ,,Misschien nog voordat ik honderd ben", grinnikt de 71-jarige.



p Boxtelaar Bert Snellaars bij de kabouterpaaltjes in de doorgang tussen de Stationsstraat en het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat. ,,Mensen vinden het grappig, daar doe je het voor." (Foto: Bas van den Biggelaar).



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding