Voor de aanleg van een symbolisch Binnendommeltje (de gebogen geul op de voorgrond) is het bronzen beeldje van reus Jas de Keistamper in de voortuin van Villa Phaf tijdelijk aan de kant gezet. (Foto: Henk van Weert).
Voor de aanleg van een symbolisch Binnendommeltje (de gebogen geul op de voorgrond) is het bronzen beeldje van reus Jas de Keistamper in de voortuin van Villa Phaf tijdelijk aan de kant gezet. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

BINNENDOMMELTJE RECHTERSTRAAT KRIJGT STEEDS MEER VORM

Bronzen keistamper even aan de kant...

Om beschadigingen te voorkomen, is het bronzen beeld van Jas de Keistamper in de tuin van Villa Phaf aan de Rechterstraat - mét gemetselde sokkel en al - aan de kant geschoven.

De herinrichting van de Rechterstraat belandde vorige week in de laatste fase en daarmee ging ook het kruispunt met de Fellenoord en de Dr. Van Helvoortstraat op de schop. Dat gebeurt door aannemingsbedrijf Heijmans. Over circa een maand moet het eind januari begonnen project tot een afronding komen.

De bronzen sculptuur werd in 1985 onthuld bij gelegenheid van het zestigjarig bestaan van evenementenstichting Boxtel Vooruit, vanouds de hoeder van het gedachtengoed van de keistampers. De Rechterstraat was al aan het einde van de veertiende eeuw - als eerste in de verre omgeving - verhard. En dat leidde in omringende dorpen tot afgunst: schimpend kregen Boxtelaren de bijnaam keistampers.

REUZENLEGENDE

Een verhard wegdek was niet met mensenhanden te maken, zo werd destijds gesteld. Dus móest er wel reuzenkracht aan te pas zijn gekomen. De legende van reus Jas de Keistamper was geboren.

In 1949 liet Boxtel Vooruit de gigant voor het eerst in de openbaarheid treden en kort daarna liet de evenementenstichting, destijds ook actief als VVV-organisatie, een terracotta miniatuur ontwerpen door de Boxtelse beeldend kunstenaar Frans van Amelsvoort (1919-2002). Diens Moergestelse collega Hans van Brunschot maakte het bronzen evenbeeld.

p Voor de aanleg van een symbolisch Binnendommeltje (de gebogen geul op de voorgrond) is het bronzen beeld van Jas de Keistamper bij Villa Phaf tijdelijk aan de kant gezet. (Foto: Henk van Weert).