Afbeelding
Foto: Eigen collectie

WATERSCHAP DE DOMMEL WIL MEER WETEN OVER KLEINE WATEREN

Burgerwetenschappers onderzoeken slootjes

Om een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit van slootjes, beekjes en plassen zoekt waterschap De Dommel naar mensen die willen helpen dit in kaart te brengen. Middels het nationale wateronderzoek 'Vang de watermonsters' kan iedereen in hun eigen buurt of omgeving een bijdrage leveren. Er zijn meetinstrumenten aan te vragen via de website www.vangdewatermonsters.nl.

De Nederlandse overheid meet alleen de waterkwaliteit van grote wateren. De vennetjes, plasjes en boerenslootjes in de buurt, die heel belangrijk zijn in het watersysteem, vallen buiten de boot. Daarom is de hulp van veel inwoners nodig. ,,Schoon water is de basis voor allerlei planten en dieren in en rond het water. Voorgaande jaren bleken veel gezinnen met kinderen plezier te beleven aan het samen onderzoek doen in slootjes in de buurt. Ik roep iedereen op om dit jaar weer mee te doen", aldus directeur Rob van Tilburg van Natuur & Milieu, de organisatie die samen met waterschap De Dommel het onderzoek leidt.

VANGEN

Online is een doosjes met meetinstrumenten aan te vragen. Hiermee kan iedereen als burgerwetenschapper verschillende onderdelen van het water meten. Zo kijken deelnemers naar de helderheid en de aanwezigheid van planten en dieren. Daarnaast maken zij foto’s om de locatie van de meting vast te leggen en om de begroeiing en helling van de oever te laten zien. De resultaten publiceert Natuur & Milieu in het najaar.

BIODIVERSITEIT

Dankzij de amateuronderzoekers die voorgaande jaren mee hebben gedaan, ontdekte De Dommel de kwaliteit in de kleine wateren in de omgeving. De slootjes en beekjes bleken in eerdere edities al erg kwetsbaar. Door nog meer mensen onderzoeksresultaten te laten verzamelen, hoopt het waterschap een vollediger beeld te krijgen. Goede kwaliteit van het water is belangrijk voor de diversiteit. In en rond schoon water groeien namelijk veel verschillende soorten waterplanten en leven vissen, watervogels, kikkers en insecten.

WATERVERVUILING

De belangrijkste bronnen van vervuiling die nog kunnen worden aangepakt, zijn mest en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en stoffen die via het rioolwater in het milieu komen, zoals medicijn- en verfresten en frituurvet. Met de onderzoeksgegevens kunnen onder meer de waterschappen maatregelen nemen om vervuiling, waar mogelijk, bij de bron aan te pakken.


u Het onderzoek van De Dommel is goed uit te voeren met kinderen en tevens leerzaam voor deelnemers. Het waterschap doet dan ook een oproep aan mensen om zich te melden als burgerwetenschappers zodat zij kunnen helpen de kwaliteit van kleine wateren in kaart te brengen. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding