Studenten van SintLucas nemen afscheid van directeur Dré Vriens. (Foto: Piet van Oers, september 1980).
Studenten van SintLucas nemen afscheid van directeur Dré Vriens. (Foto: Piet van Oers, september 1980). Foto: Piet van Oers

OUD-DIRECTEUR (102) OVERLEDEN

Dré Vriens bouwde SintLucas uit tot heuse succesformule


HENK VAN WEERT

Hij bouwde de winterdagschool uit tot de driejarige vakopleiding voor huisschilders. Bovendien was hij 'bouwpastoor' van het onderwijspand aan de Grote Beemd én introduceerde hij een reclame-opleiding, waardoor de Boxtelse mbo-opleiding flink groeide. Bijna een kwarteeuw was Dré Vriens directeur van 'schildersschool' SintLucas. Vorig week overleed de Boxtelaar, hij werd 102 jaar.

Bij zijn afscheid in september 1980 constateerde Vriens dat de bouwsector een tekort aan kwalitatief goede schilders had. Terwijl hij de werkloosheid rap zag groeien, sprak hij de hoop uit dat meer leerlingen zich zouden melden voor de vakopleiding. Tegelijk merkte Vriens op dat de school aan de Grote Beemd uit zijn jasje groeide. Dat had alles te maken met de reclameafdeling die hij opstartte en veel jongeren naar Boxtel lokte.

Net als nu nog altijd het geval is, zijn de studenten van SintLucas uit het hele land afkomstig. En dus zoeken ze hier onderdak. Tal van Boxtelaren boden door de jaren heen de mbo'ers een kamer aan en de echtgenote van Vriens speelde daarbij een belangrijke rol als bemiddelaar tussen huurder en verhuurder. Kort nadat hij was aangesteld als directeur reisde Vriens met zijn vrouw stad en land af om jongeren te interesseren voor de Boxtelse opleiding, de enige katholieke schildersschool in het toen nog verzuilde Nederland.

SintLucas was in het najaar van 1948 gesticht om jongelui in de wintermaanden op te leiden tot huisschilder en was aanvankelijk gevestigd in het Verenigingsgebouw en later het tegenover gelegen Patronaatsgebouw (nu bibliotheek) aan de Burgakker.

Onder Vriens groeide de school in 1957 uit tot een volwaardige vakopleiding waar het hele jaar door les werd gegeven. Vier jaar na zijn aantreden werd in 1960 een compleet nieuw schoolgebouw geopend aan de Grote Beemd, waar SintLucas nog altijd is gehuisvest en successievelijk werd uitgebreid.

Vriens werd geprezen voor de wijze waarop hij de kwaliteit van het onderwijs aan SintLucas uitbouwde en voor de goede, collegiale sfeer onder de medewerkers.

Studenten van SintLucas nemen afscheid van directeur Dré Vriens en zijn echtgenote. (Foto: Piet van Oers, september 1980).