Een elftal oranjefans in de Vaandelstraat geniet samen van de wedstrijd. Er wordt vast geoefend met juichen, iets dat zij in de tweede helft drie keer voor het echt mochten doen. (Foto: Hans van Doorn).
Een elftal oranjefans in de Vaandelstraat geniet samen van de wedstrijd. Er wordt vast geoefend met juichen, iets dat zij in de tweede helft drie keer voor het echt mochten doen. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

EK-GEVOEL KOMT OP GANG OP BOXTELSE ZONDAGAVOND


Oranje zien winnen vanaf bank en in voortuin


RENS VAN DEN ELSEN

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap zit erop. Dit keer geen overvolle terrassen en cafés met joelende oranjefans. Dat laten de coronamaatregelen nog niet toe. En dus kijkt Boxtel vooral in kleine groepjes, thuis of bij de buren in de (voor)tuin. Net zo gezellig.

Onder een flinke partytent kijkt een elftal buurtgenoten uit de Vaandelstraat gezellig kletsend naar de wedstrijd. ,,Dat we met z'n elven zijn is toeval hoor", zegt William van der Linden. Hij riep zijn buren vorige week op om de straat oranje te versieren en prompt stonden ze met z'n allen op om te helpen. Daardoor hangen er nu vlaggetjes te wapperen van huis naar huis. ,,Ik ben eigenlijk helemaal geen voetbalfan, weet niet eens wat buitenspel is. Maar dit is gewoon gezellig en doen we al zo'n 27 jaar."

Het groepje zit deze zondagavond bij Niels van Es in de voortuin, een flinke tv die via het openstaande raam van stroom wordt voorzien. De tafel staat vol hapjes en natuurlijk een drankje. ,,Zullen we alvast even juichen voor de foto?", vraagt Van der Linden. Zijn buren doen gewillig mee. Het blijkt later in de wedstrijd niet voor niks, want Nederland wint met 3-2 van Oekraïne.

BELGISCHE VLAG

Een aantal straten verderop valt het huis van de familie De Laat op. Waar bij de buren de oranje kleuren de boventoon voeren, hangt bij hen echter óók de Belgische driekleur. ,,Om een beetje te jennen, ik kom namelijk uit België dus wij juichen voor twee landen", zegt Joyce, die met haar partner Wilco en zoon Ryan op de bank de wedstrijd volgt.

Ook hier zijn het geen heel fanatieke voetbalfans, maar de wedstrijden tijdens het EK en met name het Nederlands (en dus ook het Belgisch) elftal vinden de drie wel interessant. Dat ze het oranjegevoel nu vooral in de huiskamer moeten opwekken vinden ze jammer, maar een issue is het niet. ,,Kijk, je moet er toch samen iets van maken", vindt Wilco. Hij vervolgt grinnikend: ,,En thuis kun je ook een beetje goed vloeken als het niet loopt."

VUISTEN

Dan is er opperste concentratie. Een voorzet van Denzel Dumfries komt via de keeper van Oekraïne voor de voeten van Georginio Wijnaldum. Die scoort en daarmee is de kop eraf. De vuisten gaan bij de familie De Laat de lucht in. Zo zullen ze de komende duels ook wel doorkomen, met elkaar op de bank. Net zo gezellig.

Vandaag, donderdag 17 juni speelt Oranje om 21.00 uur het tweede duel in de groepsfase tegen Oostenrijk. Maandag 21 juni volgt een wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Die begint om 18.00 uur.


q Een elftal oranjefans in de Vaandelstraat geniet samen van de wedstrijd. Er wordt vast geoefend met juichen, iets dat zij in de tweede helft drie keer voor het echt mochten doen. (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding