Kwart meer afval per Boxtelaar in coronajaar 2020

RENS VAN DEN ELSEN

Er is in het coronajaar 2020 fors meer restafval per inwoner opgehaald dan de bedoeling was. In 2020 wilde de gemeente dat iedere Boxtelaar maximaal honderd kilo afval had, dat werden er ruim honderdvijftig volgens de jaarcijfers. Ruim een kwart meer dan de 119 kilo die in 2020 werd ingezameld.

Corona gooide flink roet in het eten volgens verantwoordelijk wethouder Van Nistelrooij: de afvalberg groeide vooral doordat mensen thuis moesten werken. Daarnaast werden vaker maaltijden aan huis bezorgd en besloten inwoners hun tuin of huis te verbouwen in plaats van op vakantie te gaan. ,,Er is mogelijk ook sprake geweest van een toename van corona-gerelateerd afval zoals mondkapjes, handschoenen en wegwerpdoekjes", schrijft de wethouder in het jaarverslag van de gemeente Boxtel.

En de gemeente had door corona de focus minder liggen op het goed laten scheiden van het afval. Boxtel wilde eigenlijk in 2020 al anders gaan inzamelen. Maar pas sinds kort wordt onder meer de restafvalbak maandelijks in plaats van tweewekelijks opgehaald. ,,Als we (vorig jaar - red.) een uitgebreide communicatiecampagne hadden gelanceerd die hoort bij een grote wijziging voor een andere manier van inzamelen, zou die eenvoudigweg niet landen", aldus Van Nistelrooij.

Ook de landelijke overheid erkende het probleem van het corona-afval. Er werd 130.000 euro uit het Gemeentefonds overgemaakt naar de rekening van Boxtel om de extra verwerkingskosten te dekken.

Vorige week is de nieuwe wijze van afval inzamelen gestart. De grijze kliko wordt weliswaar nog maar eens in de vier weken opgehaald, de groenbak wordt in de zomermaanden iedere twee weken geleegd. Hierdoor moet het aantal afvalkilo's per inwoner weer naar beneden gaan zodat het streefgewicht van honderd kilo per inwoner op termijn alsnog wordt behaald. Het vorige college van B en W had zelfs als streven om in 2030 op vijf kilo per inwoner uit te komen. In het nieuwe coalitieakkoord staat dat getal niet opgenomen.