Marusjka Lestrade heeft deze week haar dossiers als wethouder van onder meer jeugdzorg, Wmo, kunst & cultuur en ouderenbeleid overgedragen aan haar opvolgers.
Marusjka Lestrade heeft deze week haar dossiers als wethouder van onder meer jeugdzorg, Wmo, kunst & cultuur en ouderenbeleid overgedragen aan haar opvolgers. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Marusjka Lestrade in de race voor Els Borst-prijs D66

RENS VAN DEN ELSEN

Oud-wethouder en D66-politica Marusjka Lestrade uit Boxtel is genomineerd voor de Els Borst Inspiratieprijs. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een inspirerende die iets bijzonders heeft bereikt voor de partij. ,,Ik voel me vereerd, alleen genomineerd zijn is al bijzonder."

Lestrade werd dit weekend verrast met de nominatie die voortkomt uit het Els Borst Netwerk, een club binnen D66 die door het jaar heen diverse activiteiten heeft. Eén daarvan is de uitreiking van de inspiratieprijs voor vrouwen. De oud-wethouder, die eerder dit jaar afscheid nam nadat een nieuw college van B en W aantrad, is in haar nopjes met de nominatie, samen met nog vier andere D66'ers. ,,Onder anderen Ingrid van Engelshoven en Truus Houtepen hebben ooit gewonnen, dan kan ik dus alleen maar trots zijn", reageert Lestrade.

De reden voor haar nominatie is haar dertig jaar lange politieke carrière, maar ook de inspirerende wijze waarop ze, onder meer op social media, zich uitlaat over de kromme man-vrouwverhouding in de wereld en in de politiek. ,,Zo'n starttijd van de gemeenteraadsvergadering om half acht is voor vrouwen met kinderen ondoenlijk. Maar als het Nederlands elftal moest voetballen, kon die tijd ineens wel verzet worden", geeft ze als voorbeeld.

Zaterdag 26 juni wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de netwerkclub. (Foto: Bas van den Biggelaar).