De Leunisdijk ligt nu ter hoogte van Ons Café open. Dat kost uitbater Michel van de Sande iedere dag flink wat omzet. Maar er komt iets moois voor terug, zo beredeneert hij.
De Leunisdijk ligt nu ter hoogte van Ons Café open. Dat kost uitbater Michel van de Sande iedere dag flink wat omzet. Maar er komt iets moois voor terug, zo beredeneert hij. Foto: Hans van Doorn

VERVANGEN VAN DE RIOLERING IN ESSCHE STRAAT NAAR VOLGENDE FASE

Nieuwe look Leunisdijk is steeds meer zichtbaar


RENS VAN DEN ELSEN

Komende vanaf de Haarenseweg is het eerste deel van de vernieuwde Leunisdijk al goed te zien. De straat en tevens het onderliggende riool worden sinds begin april aangepakt. Aannemer Van der Zanden uit Moergestel is deze week aan een nieuwe fase begonnen, net voorbij Ons Café. Daarmee zijn de werkzaamheden nu op de helft.

Projectleider Joop Willems van Van der Zanden vertelt: ,,We liggen goed op schema. De verwachting is dan ook dat we in september klaar zijn, zoals ook gepland. Via de gemeente Boxtel hebben we al gehoord dat bewoners uit de klankbordgroep Leunisdijk positief reageren op het nieuwe uiterlijk, dat is ook altijd fijn om te horen."

Met werkzaamheden aan de straat is het onvermijdelijk dat bewoners overlast ervaren. De weg naar hun huis is immers tijdelijk afgesloten. Toch hoort de aannemer weinig tot geen klachten. Hij houdt steeds rekening met de gevolgen die het werk heeft voor aanwonenden. ,,We communiceren regelmatig wat we wanneer gaan doen. Het is niet te voorkomen dat bewoners hun auto even wat verder weg moeten zetten, maar in goed overleg houden we de overlast voor iedereen zo beperkt mogelijk."

HINDER VOORBIJ

Voor ondernemers is het een ander verhaal. Zij zijn juist gebaat bij een goede bereikbaarheid. Nu de derde fase van de herinrichting van start is gegaan, liggen de straatstenen er ter hoogte van Ons Café uit. De kroeg moet het, zeker met het goede weer van de laatste dagen, veelal hebben van fietsers en wandelaars, maar die kunnen nu een stuk moeilijker bij het terras van uitbater Michel van de Sande komen. Willems geeft aan dat er regelmatig contact is met de kastelein. ,,Nu is zijn café even wat minder goed te bereiken, maar als de T-splitsing straks weer open is, is de grootste hinder voor hem voorbij", geeft hij aan.

MINDER OMZET

Van de Sande zelf baalt van de wegwerkzaamheden, maar beseft ook dat het maar tijdelijk is. ,,We zijn gewoon elke dag open, zowel voor het terras als een ijsje. Maar zeker met dit weer loop ik 60 à 70 procent van m'n dagelijkse omzet mis. Het is niet fijn, maar we hebben corona overleefd, dus dan komen we dit ook wel weer te boven." De uitbater is wel blij met de manier waarop de stratenmakers met de situatie omgaan: ,,Ze zorgen er altijd voor dat we, voor zover mogelijk natuurlijk, zo goed mogelijk bereikbaar zijn." En om zijn zaak in elk geval nog een beetje onder de aandacht te brengen, is er onlangs bewegwijzering aangebracht door de gemeente Boxtel.








u In het eerste deel van de Leunisdijk vanaf de T-splitsing met de Dorpsstraat is al goed zichtbaar hoe de nieuwe situatie er in de straat uit komt te zien. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding