'NIET WACHTEN OP LANDELIJKE REGELS'


Boxtel wil nu al verbod op gebruik lachgas


RENS VAN DEN ELSEN

Op verzoek van de CDA-fractie onderzoekt burgemeester Ronald van Meygaarden de komende maanden of hij een verbod op het recreatief gebruik van lachgas in Boxtel kan invoeren. Over drie maanden komt hij hiervoor met een voorstel. Hiermee wordt vooruit gelopen op een landelijk verbod.

De motie van de christendemocraten werd in april al ingediend, maar voor de discussie verschoven naar de gemeenteraadsvergadering van juni. Raadslid Kübra Atalay gaf in haar betoog aan dat het recreatief gebruik 'zeer schadelijk is en kan leiden tot ontoelaatbare risico's voor het verkeer en openbare orde'. Ook zijn de gezondheidsrisico's, milieuschade en het zwerfafval redenen om het lachgas aan banden te leggen.

SLAGROOM

Hoewel vrijwel alle raadsfracties een verbod op het middel toejuichten, waren er ook bedenkingen. Zo vroeg Stefan de Nijs (Combinatie95) zich af hoe dit te handhaven is, gezien het gas ook wordt gebruikt in de horeca, voor de slagroom bijvoorbeeld.

GEEN EXTRA GELD

In politiek Den Haag wordt momenteel over een landelijk verbod op lachgas gesproken, maar naar verwachting is dat pas over een jaar rond. De lokale fracties van D66, PvdA-GroenLinks en VVD wachten toch liever op het Rijk. Dan scheelt weer ambtenaren en dus geld, aldus de partijen.

Burgemeester Van Meygaarden liet echter weten wél heil te zien in een verbod. Hij gaf aan dat hij daar de afgelopen weken al over heeft nagedacht. ,,Via de APV (Algemene Plaatselijke Verordening - red.) kunnen we dat meenemen. Dat stellen we door het jaar heen bij en een verbod op lachgas erin verwerken kost dan ook geen extra geld", aldus de burgmeester.

FRUSTREREND

Wat betreft de handhaving voorziet Van Meygaarden geen problemen: ,,Dat kan de politie gewoon meenemen. Nu kan zij er niet tegen optreden en dat is frustrerend, dus het kan goed dat zij een dergelijk verbod juist fijn vindt." Een politiewoordvoerder meldt desgevraagd aan deze krant dat een verbod op lachgas mogelijkheden geeft om preventief op te treden.