Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

FONS VAN ELDEREN KENDE RIJKE CARRIÈRE

Oud-politicus nam geen blad voor de mond

RENS VAN DEN ELSEN

Wethouder, raadslid, basisschooldirecteur, Prins Carnaval en actief bij de lokale omroep. Fons van Elderen was van alle markten thuis. Hij had een rijke carrière in zowel de lokale politiek als het onderwijs. De Boxtelaar overleed vorige week na een kort ziekbed.

Jarenlang was Van Elderen directeur van de Angelaschool aan de Baroniestraat. Veel inwoners hebben bij 'meester Fons' in de klas gezeten. Zelfs nu, na al die jaren dat hij geen les meer heeft gegeven, krijgt de familie nog berichten van oud-leerlingen of ouders die de inzet en daadkracht van Van Elderen nog goed kunnen herinneren en waarderen. Zo zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat ook kinderen uit armere gezinnen toch mee op schoolreisje konden. Daarbij was de geboren Eindhovenaar ook enkele jaren voorzitter van de Boxtelse afdeling van Veilig Verkeer Nederland.

REDDING

Het drukke (vracht)erkeer dat dagelijks voor zijn school voorbijraasde was de aanleiding dat Van Elderen zich ook politiek ging manifesteren. Het leidde tot een dertig jaar lange carrière in de gemeenteraad die in 1974 startte bij de VVD. Toen hij twaalf jaar later uit die partij stapte, vormden Boxtelaren - vooral afkomstig uit het verenigingsleven - rond de politicus de partij Boxtels Belang die in 1996 de grootste fractie in de gemeenteraad werd met vijf zetels. Twee jaar eerder was Van Elderen wethouder geworden; een ambt dat hij acht jaar lang zou bekleden. In 2014 fuseerde zijn partij met de Democratische Partij Boxtel-Liempde tot het huidige INbox.

In 2005 stapte Van Elderen uit de politieke arena. Kort na zijn wethouderschap was hij al algemeen directeur geworden van speciaal onderwijsinstelling De Zwengel (het huidige Zuiderbos) met locaties in Vught, Helmond en Eindhoven. Daar bleef hij nog negen jaar werkzaam; hij redde de organisatie min of meer van de ondergang door de financiën weer op orde te krijgen en een tweetal nieuwe locaties toe te voegen.

LEVEN IN BROUWERIJ

De oud-wethouder stond erom bekend dat hij het debat verlevendigde als hij aan het woord kwam. ,,Ik neem geen blad voor de mond en wil graag de discussie op gang brengen", zei hij eind 2004 in zijn afscheidsinterview met deze krant. Van Elderen vond op dat moment zelfs dat er in de Boxtelse gemeenteraad te weinig leven in de brouwerij was. De plaatselijke politiek zou volgens hem minder moeten discussiëren over zaken die van hogerhand (lees: Den Haag) worden opgelegd en zich meer moeten bekommeren om zaken waaraan zij wel een bijdrage kon leveren: de directe leefomgeving. ,,Dat soort onderwerpen raakt de mensen dagelijks." Dat was ook waarvoor Van Elderen zich inzette als wethouder van openbare werken en verkeer.

NIET OVER ROZEN

Zijn politieke carrière ging niet altijd over rozen. Zo moest hij in 2002 door het stof over een fikse overschrijding van het budget voor de herinrichting van de Europalaan en de Robert Schumanlaan in Boxtel-Oost. In deze kwestie stak hij de hand in eigen boezem, maar erkende ook dat dit wellicht ook zijn grootste fout was. ,,Ik stopte vaak te vroeg met mezelf verdedigen. Op een gegeven moment heb ik er wel genoeg van en geloof ik het wel", zei hij destijds.

De toewijzing van een nieuwe lunchroom bij de Zwaanse Brug aan zijn zoon Wilko deed eind jaren negentig bij menig Boxtelaar de wenkbrauwen fronsen. ,,Er is niets gebeurd wat niet door de beugel kan, een zoon van een wethouder heeft dezelfde rechten als ieder ander", vertelde hij over die veelbesproken kwestie bij zijn afscheid.

GENIETEN

Nadat Van Elderen de politieke arena had verlaten, zette hij zich ook in voor andere organisaties. Zo was hij lange tijd actief bij Omroep Dommelland, onder meer als redactielid van het programma Dommelland Live en vanaf 2013 met Dommel Sportland. In 1993 en 1994 zwaaide Van Elderen tijdens carnaval de scepter over Eendegat als prins Fons d'n Twidde.

De laatste jaren genoot Van Elderen juist van de kleine dingen in het leven. Op zonvakantie met zijn vrouw Jeanne of het samenzijn met zijn (klein)kinderen.

Morgenochtend, vrijdag 18 juni wordt besloten kring afscheid genomen van Fons van Elderen. Hij werd 76 jaar.


q Fons van Elderen maakt eind 2004 zijn afscheid uit de politiek bekend tijdens een exclusief interview in deze krant. (Foto: archief Brabants Centrum).