...HANS HEESEN...
...HANS HEESEN... Foto: Gemeente Boxtel

WETHOUDER PRAAT MOND VOORBIJ OVER KERNTAKENDISCUSSIE

Meerderheid raad wil korten op sport


RENS VAN DEN ELSEN

Gaat er in de toekomst minder geld naar sport in Boxtel? Die vraag lijkt wethouder Hans Heesen vorige week per ongeluk al positief te hebben beantwoord. In de raadsvergadering gaf hij aan dat een meerderheid van de fracties achter gesloten deuren bereid is te bezuinigen op sport. Iets wat eigenlijk pas op 20 juli in de openbaarheid had mogen komen.

Het ging mis tijdens de beantwoording van enkele vragen die raadslid Peter den Ouden van Combinatie95 stelde. Die wilde weten waarom Boxtel niet deelneemt aan het Nationaal Sportakkoord. Daarin staat dat iedere Nederlander een leven lang met plezier kan sporten in goede accommodaties.

GEEN SPORTAMBTENAAR

,,Het zou mooi zijn als we daar bij aan kunnen sluiten, er hangt bovendien een subsidie aan vast", aldus Den Ouden. Wethouder Heesen gaf aan dat hij graag aan het akkoord mee zou willen doen, maar dat het vorige college van B en W de beleidsmedewerker voor sport al had wegbezuinigd. Hij ziet zelf ook niet zo snel mogelijkheden, juist vanwege de penibele financiƫle situatie van Boxtel.

,,Ja, je kunt 10.000 euro subsidie krijgen... maar dan? Je moet daar dan iets mee. Wie gaat dat uitvoeren? Er is simpelweg geen ambtenaar voor", gaf Heesen aan. Het is overigens niet zo dat Boxtel helemaal niets aan sport doet. ,,We hebben de buitensportregeling en beheren veel accommodaties. Daar is wel geld en mankracht voor", aldus de wethouder.

EXCUSES

De Boxtelse politiek voert momenteel een zogeheten kerntakendiscussie. Die moet leiden tot een jaarlijkse bezuiniging van drieƫnhalf tot vijf miljoen euro. Vooralsnog vinden die gesprekken achter gesloten deuren plaats; het openbare debat vindt dinsdag 20 juli plaats. Een ruime meerderheid van de raadsleden, 18 van de 23, heeft in een van die bijeenkomsten achter gesloten deuren aangegeven bereid te zijn te willen bezuinigingen op sport. ,,Over veel dingen waren jullie het niet eens, maar over sport wel", liet Heesen zich vorige week ontvallen in zijn antwoord aan Den Ouden.

CDA-fractievoorzitter Vera Brouns was daar niet blij mee: ,,U brengt iets naar buiten dat we in beslotenheid hebben besproken. Dat vind ik erg jammer, want we hebben er bewust voor gekozen dat nog niet te delen." Heesen bood daarop direct zijn excuses aan voor het lekken van de informatie.