Op de plek waar nieuwbouw moet verrijzen tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg in Liempde is deze week een proefsleuf voor archeologisch onderzoek gegraven.
Op de plek waar nieuwbouw moet verrijzen tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg in Liempde is deze week een proefsleuf voor archeologisch onderzoek gegraven. Foto: Gerard Schalkx

Speuren naar verleden in Kerkweide-West

RENS VAN DEN ELSEN

Wethouder Wim van der Zanden gaf vorige week aan dat het bouwplan Kerkweide-West in Liempde door kon gaan. Deze week stonden er al graafmachines op het stuk grond tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg. Maar het is nog geen start van het bouwrijp maken van het terrein, het gaat om archeologisch onderzoek.

Uit navraag blijkt dat er proefsleuf is gegraven. Archeologen brengen in kaart of er nog geschiedkundig waardevolle elementen op die plaats aanwezig zijn. Dat doen zij meestal door een laag grond weg te graven en te zoeken naar eventuele verkleuringen of objecten die mogelijk interessant kunnen zijn omdat ze iets vertellen over het verleden van de plek.

GEMISTE KANS

Dat er ineens werd gegraven was even schrikken voor omwonenden. Zij hadden geen bericht gehad van de families Van den Oetelaar en Swanenberg die een nieuwbouwplan ontwikkelen. ,,Een gemiste kans als dat inderdaad niet is gedaan", geeft wethouder Van der Zanden desgevraagd aan. Hij vervolgt: ,,De communicatie naar de buurtbewoners is in deze een zaak van de ontwikkelaar."

KOFFIE

Overleg met de buurt ging in de aanloop naar het maken van de bouwplannen vaker mis. Het leidde er onder meer toe dat ondernemers uit de buurt en omwonenden bezwaren indienden.

Vorige week gaf Van der Zanden te kennen dat de procedures rond Kerkweide-West waarschijnlijk snel weer door kunnen gaan. Hij is bij alle partijen op de koffie geweest om de problemen te bespreken. ,,Soms is het goed om even te luisteren", gaf de wethouder toen aan. Het bouwplan zou zijn aangepast om te voldoen aan ieders wensen.