Afbeelding
Foto: Eigen collectie

ZELDZAAM: WILD DIER IN WOONWIJK

Remus redt reebok na hachelijke vlucht

RENS VAN DEN ELSEN

Erg vaak komt het in Nederland niet voor dat wild zich midden in een woonwijk vertoont. Toch wist woensdag een jonge reebok door te dringen tot in de achtertuinen van enkele woningen aan de Populierenlaan, naast basisschool De Vorsenpoel in Boxtel-Oost. Daar ging het echter mis, maar gelukkig was daar buurtbewoner Remus Veres (41).

De Boxtelaar, die van origine uit Roemeniƫ komt, reageerde snel toen hij bij het uitlaten van de hond ineens veel rumoer hoorde bij zijn buren een paar huizen verderop in de straat. ,,Ik hoorde gegil en geschreeuw en ben gaan kijken. Toen zag ik het ree dat vast zat tussen de spijlen van een poort. Een van de pinnen drukte in de buik van het beestje, maar was er gelukkig niet doorheen geprikt", vertelt Veres daags na het voorval.

Het dier was aardig in paniek en al snel bleek waarom. In een poging uit de woonwijk te ontsnappen belandde het bokje in een van de achtertuinen aan de Populierenlaan. Een verkeerde keus, zo bleek, want toevallig lagen daar twee Siberische husky's. Die werden wild bij de plotselinge aanblik van het dier. Het ree schoot in de stress en wist te ontkomen door over de haag naar de buren te springen. Die tuin had echter een hoger hek en in een poging daar weg te komen probeerde het beestje zich door de spijlen van de poort te murwen. Zijn heupen bleken echter te breed en zodoende kon de reebok geen kant meer op.

PANIEK

De bewoners waren bang dat het dier zou sterven en belden 112. Ondertussen schoot Veres te hulp: ,,Natuurlijk was het reetje in paniek en schopte flink met de poten. Ik ben ook een paar keer geraakt en heb er wat blauwe plekken aan overgehouden. Gelukkig wist ik een manier om het dier te bevrijden. Door op een plekje op de kop te tikken wordt het lichaam even helemaal slap, zo kon ik het bevrijden."

Een half uur lang hield Veres het ree in bedwang. ,,Ik had een handdoek over zijn hoofd gelegd, zodat hij kon kalmeren. Na tien minuten merkte ik al dat het hartje minder snel begon te kloppen. Met zachtjes aaien en sussen bleef hij rustig liggen."

BEDANKEN

Toen eindelijk de boswachter arriveerde kon het beestje weer richting zijn vrijheid. Het werd achter in de auto gelegd en samen reden ze richting natuurgebied De Geelders. ,,De boswachter vertelde me dat dit al het negende reetje was dat werd gevonden in een woonwijk in de regio. Hij gaf ook aan dat 90 procent van hen het uiteindelijk niet redt door de stress. Nou, ik was al bang dat ik voor niks het dier had gekalmeerd", vertelt Veres zuchtend.

Dat bleek niet het geval, want bij het loslaten wist het ree iedereen te verrassen. In plaats van direct zigzaggend weg te schieten, zette het voorzichtig een paar stapjes, keek nog even achterom alsof hij zijn redder nog wilde bedanken en stapte toen rustig het bos in. ,,Dat was mooi. De boswachter stond er ook van te kijken. Die had dat nog niet eerder gezien."

HELD VAN DE STRAAT

Later die middag kwamen zijn twee kinderen terug uit school. Toen ze hoorden wat hun vader die dag had meegemaakt en ze de foto's zagen, waren ze volgens Veres ontzettend trots. ,,Ze hebben me tot de held van de straat gedoopt, maar zo voel ik me niet hoor", zegt de reeredder bescheiden. Hij voegt eraan toe: ,,Waar ik vandaan kom, komt het best vaak voor dat er wilde dieren bij mensen in de buurt komen. Een ree valt dan nog wel mee, ik heb ook wel eens een beer gezien..."

Het is onbekend waar het dier precies vandaan kwam. Vermoedelijk is het uit Sparrenrijk Boxtel in gewandeld, want de A2 oversteken is een stuk lastiger. Veres: ,,Waarschijnlijk is het bokje verstoten door de moeder, dat gebeurt als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Dan gaan ze zwerven en leren ze op eigen benen te staan. Maar dat hij dan zo dichtbij de mensen komt, nee, dat zie je hier niet vaak."


p Met een handdoek over de kop wordt het reetje rustig gehouden. ,,Zijn hart ging eerst heel snel, rikketikketik, maar kalmeerde na een tijdje", aldus Veres. (Foto's: eigen collectie).

Achter in de wagen blijft Remus Veres het geschrokken reetje kalmeren. Samen met de boswachter en nog een buurtgenoot bleef hij erbij tot het beestje weer de vrije natuur in kon.