Luuk Mekking steekt graag de handen uit de mouwen voor de Voedselbank Boxtel. Elke donderdagochtend is hij te vinden op het sorteer- en uitdeelcentrum aan de Achterberghstraat. Dan is het altijd even hectisch als de producten worden geleverd. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Luuk Mekking steekt graag de handen uit de mouwen voor de Voedselbank Boxtel. Elke donderdagochtend is hij te vinden op het sorteer- en uitdeelcentrum aan de Achterberghstraat. Dan is het altijd even hectisch als de producten worden geleverd. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

VOEDSELBANK BOXTEL EN OMSTREKEN BESTAAT 15 JAAR: VRIJWILLIGER LUUK MEKKING OVER ZIJN TAKEN

'We hebben eigenlijk een hekel aan uiterste verkoopdatum'

RENS VAN DEN ELSEN

Als het busje met spullen vanuit Veghel donderdagochtend aankomt bij het pand van de Voedselbank aan de Achterberghstraat in Boxtel, begint het échte werk. Vrijwilliger Luuk Mekking (62) heeft dan even geen tijd voor andere zaken. ,,Alles moet snel, want in de middag gaan de eerste pakketten naar de afhaalcentra in Sint-Oedenrode en Den Dungen." Maandag 21 juni staat de hulporganisatie even stil bij haar vijftienjarig bestaan.

Feest is het allerminst bij de Voedselbank. Voorzitter Ab Gillhaus gaf vorige week in een interview met deze krant al aan dat tijdens de coronacrisis ruim 32 procent meer cliënten aanklopten voor een voedselpakket. Mekking werkt achter de schermen en heeft daardoor niet direct contact met de gezinnen die bij de Voedselbank komen. Hij ziet de urgentie van de organisatie waar hij helpt en dat motiveert hem om zich hier in te zetten als vrijwilliger.

Mekking is nu een kleine twee jaar actief voor de Voedselbank in Boxtel. Hij werd eerder al enthousiast gemaakt door een vriend die een eigen afdeling was gestart in Alphen aan de Rijn. ,,Hij sprak daar regelmatig over en zodoende kreeg ik een goed beeld van de organisatie en hoeveel die betekent voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Toen wij drie jaar geleden van Sint-Michielsgestel naar Boxtel verhuisden, was het ook meteen duidelijk dat ik me in wilde gaan zetten voor de Voedselbank", vertelt Mekking.

'Efficiënt werken is ook bij ons van belang'

Hoewel hij in eerste instantie als chauffeur aan de slag wilde gaan, bleek al snel dat daar meer dan voldoende mensen voor waren. Na enkele maanden als bijrijder te hebben geholpen, werd Mekking gevraagd of hij de vrijwilligers achter de schermen wat aan wilde sturen bij het sorteren van binnenkomende goederen. ,,Ik ben intussen gepensioneerd, maar heb altijd een eigen bedrijf in kunststoffen gehad. Efficiënt werken en goede coördinatie vond ik in mijn baan altijd belangrijk. Dat geldt ook voor een organisatie als de Voedselbank. Als ieder z'n taak weet, werkt het een stuk sneller. Daar wilde ik mijn steentje wel aan bijdragen."

Iedere vrijwilliger is een belangrijke schakel in de ketting die er voor zorgt dat alle cliënten op tijd een voedselpakket kunnen afhalen. Alle medewerkers beseffen dat volgens Mekking ook. Toen vorig jaar enkele vrijwilligers hun taken even neerlegden om steun te betuigen aan de opgestapte voorzitter Arjen Witteveen, was daarvan op de werkvloer niet zoveel te merken volgens Mekking. ,,Dat is langs me heen gegaan. Eerlijk gezegd interesseert het me ook niet zoveel. Ik werk namelijk voor onze cliënten, niet voor het bestuur. We weten namelijk ook dat zonder ons als vrijwilligers, een Voedselbank niet kan bestaan."

'We moeten geen afvoerputje van fabrikant worden'

Mekking en zijn collega's zetten zich wekelijks in om te zorgen dat gezinnen met weinig geld toch nog wat te eten op tafel kunnen zetten. De vele afspraken met lokale en regionale supermarkten en ondernemers helpen daar enorm bij, erkent hij. Toch loopt het niet altijd even lekker en is het soms een uitdaging om de voedselpakketten gezond te houden.

,,Over het algemeen krijgen we gevarieerde spullen binnen. Maar soms wil een fabrikant ook gewoon van z'n producten af... Zo hebben we ooit enorm veel zakken guacemolechips gehad. Die raakte de producent maar niet kwijt en dus kregen wij dozen vol. Niemand lustte dat spul, dus na een paar weken hadden we nog veel over. Dan is het zaak dat er goede afspraken worden gemaakt zodat de Voedselbanken niet het afvoerputje van fabrikanten worden, wij als vrijwilligers kunnen daar helaas weinig aan doen."

Mekking wijst er daarnaast op dat de cliënten zelf geen keuze hebben, tenminste niet zoals iemand die naar de supermarkt gaat. Je moet het doen met de spullen in je pakket. ,,Zo hadden we vorig jaar ontzettend veel paaseitjes. Die geven we nu nog weg. Mensen vinden het niet erg als er een paar keer achter elkaar iets te snoepen bij zit, maar een jaar lang chocolaatjes..."

Het liefst zien ze bij de Voedselbank lang houdbare spullen binnenkomen. ,,Aan de 'tenminste houdbaar tot'-sticker en de uiterste verkoopdatum hebben we eigenlijk een hekel", grinnikt Mekking. ,,Maar verse groente en fruit zijn altijd welkom, dat maakt de pakketten gevarieerd en gezond."

'Het is sjouwen, maar het verrijkt mijn leven'

Na ruim twee jaar als vrijwilliger gaat Mekking nog steeds iedere week met plezier naar het pand aan de Achterberghstraat. Daarnaast is hij ook de klusjesman geworden. ,,De werkzaamheden zijn gevarieerd en er zijn genoeg functies binnen de organisatie die je kunt beoefenen, dat trekt mij wel. Het verrijkt mijn leven. Oké, het is soms wel flink sjouwen. Zeker als 's ochtends de spullen uit Veghel binnenkomen (onder meer vanuit het distributiecentrum van Jumbo - red.), maar het geeft veel voldoening. En daarbij hebben we als vrijwilligers onderling veel plezier, dat is ook belangrijk."

Vrijwilligers zijn bij de Voedselbank altijd welkom. ,,Het aantal 70-plussers is vrij groot. Die kun je niet alles laten tillen. Jongere mensen kunnen we daarom zeker nog wel gebruiken." Meer informatie staat op www.voedselbankboxtel.nl/vrijwilliger.html.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding