Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDSE LEERLINGEN IN DE BAN VAN ZONSVERDUISTERING

Turen naar de zon door een stukje zwart glas

RENS VAN DEN ELSEN

Wie vorige week donderdag rond half een even naar de zon heeft gekeken, heeft wellicht gemerkt dat er een stukje van de koperen ploert ontbrak. Dat komt omdat er die dag een gedeeltelijke zonsverduistering was te zien. Ook in Liempde en Boxtel stonden inwoners hier even bij stil.

Tijdens een zonsverduistering schuift de maan (deels) voor de brandende bol van lava hoog in de hemel. Dat levert spectaculaire plaatjes op als je daar met de juiste bril naar kijkt. Het lijkt dan net of er een hap uit de zon is genomen.

Fotograaf Gerard Schalkx, tevens oud-leraar van de Angelaschool, toog met een stukje glas naar basisschool De Oversteek in zijn woonplaats Liempde om de leerlingen aldaar te laten genieten van het zeldzame natuurfenomeen. ,,Vooraf had ik het stuk glas boven een brandende kaars gehouden zodat deze zwart blakerde. Zo deden we dat altijd in mijn lagere schooltijd", legt hij uit.

De kinderen gebruikten het glaasje gretig, maar waren niet altijd gewend aan deze methode. Tegenwoordig heb je immers speciale eclipsbrillen om de verduistering te kunnen zien. Bij het gebruik van een kaars heb je ook roetvorming. Dat zorgde meteen voor de nodige hilariteit op het Liempdse schoolplein: ,,Je moet natuurlijk het glas wel met de goede kant voor je ogen houden", grinnikte Schalkx.

DIPJE

De zonsverduistering zorgde ook op de grond voor een bijzonder verschijnsel. Bij Jan en Marianne Juffermans liet hun zonnemeter, die aangeeft hoeveel stroom de zonnepanelen per dag opwekken, een dipje in de grafiek zien tijdens het gebeuren. ,,Tot mijn verbazing zag ik in de curve van de opbrengst een deuk zitten, precies op het tijdstip van de verduistering", aldus Marianne.

Overigens viel in onze regio slechts een 28 procent van de zon achter de maan. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe groter de hap. Wie donderdagmiddag in het uiterste noorden van Scandinaviƫ naar de zon keek, zag dat ruim 60 procent van het hemellichaam was bedekt.


p Leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde tuurden donderdag door een zwartgeblakerd glasplaatje om de zonsverduistering te kunnen bekijken. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding