Je auto parkeren op de voetgangerspromenade van de Stationsstraat in niet toegestaan. Oók niet als er weinig mensen op de been zijn, zoals gisteren aan het begin van de avond. (Foto's: Henk van Weert).
Je auto parkeren op de voetgangerspromenade van de Stationsstraat in niet toegestaan. Oók niet als er weinig mensen op de been zijn, zoals gisteren aan het begin van de avond. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

BOA'S EN POLITIE GAAN CONTROLEREN IN STATIONSSTRAAT


Parkeren voetgangerszone uit den boze


RENS VAN DEN ELSEN

Parkeren op de voetgangerspromenade van de Stationsstraat mag al een tijdje niet, maar er werd nooit echt tegen opgetreden. Tot nu. Op verzoek van Stichting Toekomst Stationsstraat gaan boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) voortaan boetes uitdelen.

Het handhaven is een lang gekoesterde wens van veel bewoners. Die ergeren zich al lange tijd aan mensen die hun auto 'eventjes' in dit stuk van de straat neerzetten om vervolgens lange tijd weg te blijven.

Vanaf de Prins Bernhardstraat tot aan het NS-station parkeren automobilisten in de blauwe zone. Het voetgangersdeel van de Stationsstraat strekt zich uit vanaf de Prins Bernhardstraat tot aan de Rechterstraat. ,,Hier staat niets aangegeven in het blauw en is parkeren dan ook verboden", legt Dik Bol namens de stichting uit.

De Boxtelaar geeft aan dat er onlangs een gesprek is geweest met de boa's om het probleem aan te kaarten. Dat wordt ook bevestigd door een woordvoerder van de gemeente Boxtel: ,,De Stationsstraat is zeker onder de aandacht van onze handhavers", geeft zij aan.

NIEUW VERKEERSBORD

Omdat de juiste borden in de blauwe zone ontbraken, was het onduidelijk tot waar bestuurders hun auto's neer mochten zetten met een blauwe kaart achter de voorruit. Daardoor konden politie en boa's geen bekeuringen uitdelen aan foutparkeerders. Door een bord te plaatsen dat het einde van het kortparkeren markeert, hebben de handhavers een stok achter de deur om toch bekeuringen uit te schrijven. Dit bord staat echter wel om de hoek in de Prins Bernhardstraat, bij de afslag Houtwerf (foto rechts). ,,De kans om een boete te krijgen in het voetgangersdeel van de Stationsstraat is dan ook groter geworden", aldus Bol.

De auto even stilzetten voor laden en lossen mag overigens wel. Zeker voor de Vincentiuswinkel willen mensen hun wagen nog wel eens kort parkeren om bijvoorbeeld een meubel uit of in hun bolide te tillen. ,,Het hangt van de situatie af of er een boete wordt gegeven of dat er gewaarschuwd wordt", zo laat de gemeentelijk woordvoerder weten.

Dat er nu ineens wel bekeuringen uitgeschreven worden aan foutparkeerders, heeft volgens de gemeente niets te maken met de extra boa's die sinds begin dit jaar in Boxtel worden ingezet dankzij een financiële bijdrage van het Rijk vanwege de coronamaatregelen.


Vorige week is dit verkeersbord geplaatst op de hoek Prins Bernhardstraat/Houtwerf.
Je auto parkeren op de voetgangerspromenade van de Stationsstraat in niet toegestaan. Oók niet als er weinig mensen op de been zijn, zoals gisteren aan het begin van de avond.