BOXTEL ZOEKT OPLOSSING

Extra stikstofrechten nodig voor aanleg VLK


JAN HERMENS

De aanleg van de zogeheten Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) is de eerste klus binnen het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) in Boxtel. De gemeente moet de verwachte extra stikstofbelasting op natuurgebied Kampina die dit met zich meebrengt, compenseren. Daar leek een oplossing voor, maar die blijkt niet afdoende.

De Raad van State vernietigde in 2019 het bestemmingsplan voor de VLK, vanwege de stikstofwetgeving. De stikstofbalans van het project moet op nul uitkomen. Om een overschot te compenseren, moet elders uitstoot verminderen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de gemeente Boxtel met een lokale agrariƫr overeenstemming bereikt over de aankoop van stikstofrechten. Maar door een aanpassing van provinciale regelgeving is die transactie waarschijnlijk onvoldoende om de totale uitstoot van stikstof op nul te laten uitkomen. Dat bleek eind mei. Nu bekijkt Boxtel in overleg met de provincie hoe groot het tekort is en hoe dit opgelost kan worden.

Om de VLK aan te kunnen leggen, is ook grond nodig en die is niet allemaal in eigendom van de gemeente. In totaal is er over zestien van 23 benodigde percelen overeenstemming bereikt met de eigenaren. De onderhandelingen over de laatste zeven zijn dit jaar opnieuw opgestart. Ze lagen tijdelijk stil door de uitspraak van de Raad van State.

Dinsdag 29 juni wordt de gemeenteraad tijdens een gespreksavond bijgepraat over de meest actuele stand van zaken rond PHS. Er staat het komende halfjaar onder andere een nieuwe kostenraming op de agenda. De laatste dateerde van 2018, toen stond er een bedrag van 38,4 miljoen euro voor het maatregelenpakket. Daar is 2,6 miljoen bijgekomen voor het opnieuw opstellen van het bestemmingsplan VLK. Dit is betaald door de rijksoverheid en de provincie. De totaalkosten van het PHS-pakket worden verdeeld onder de gemeente Boxtel, de rijksoverheid en de provincie Noord-Brabant. Boxtel betaalt 15 procent.