Boxtelaar Kiske de Leest traint om 4.400 hoogtemeters af te leggen binnen een afstand van 68,6 kilometer. Hiermee zamelt hij geld in voor het Ronald McDonald Kinderfonds. De aanleiding is een persoonlijke: de zoon van goede vrienden werd ernstig ziek. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Boxtelaar Kiske de Leest traint om 4.400 hoogtemeters af te leggen binnen een afstand van 68,6 kilometer. Hiermee zamelt hij geld in voor het Ronald McDonald Kinderfonds. De aanleiding is een persoonlijke: de zoon van goede vrienden werd ernstig ziek. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTELAAR WIL MONT VENTOUX DRIEMAAL BEDWINGEN TEN BATE VAN RONALD MCDONALD KINDERFONDS


Kiske de Leest rent monstertocht in de Franse Alpen

LINDA VAN DE WIEL

Een altruïstische daad doen kan op veel manieren. Kiske de Leest (49) kiest een wel heel bijzondere wijze. De Boxtelaar beklimt dit najaar op één dag liefst drie keer de Mont Ventoux. Hij doet dit al rennend om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. ,,Waarom? Omdat het kan.”

De voorbereiding van zijn sportieve uitdaging is in volle gang. De Leest loopt drie keer per week een duurtraining en krijgt daarnaast wekelijks persoonlijke krachttraining. Deze intensieve preparatie is hard nodig, want de uitdaging is enorm groot. ,,Ik loop in totaal drie keer de berg op, van de drie verschillende kanten. Twee beklimmingen hebben een lengte van ruim 21 kilometer, de derde bijna 26 kilometer. Ik loop in totaal 68,6 kilometer met daarbij 4.400 hoogtemeters. Hoeveel stappen dat zijn? Ongeveer 100.000, denk ik.”

HUISELIJKE PLEK

100.000 stappen dus. En dat allemaal om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds, een stichting die De Leest aan het hart gaat: ,, Enkele jaren geleden was de zoon van goede vrienden erg ziek. Ik heb toen van dichtbij gezien hoe intens belangrijk het is als gezin dicht bij elkaar te zijn. En hoe fijn het is om een huiselijke plek te hebben waar je je even terug kunt trekken. Ronald McDonald Huizen staan altijd dichtbij een ziekenhuis, zodat je binnen twee minuten op de kamer van je kind bent. Dat is zoveel fijner dan een troosteloze koffiekamer in het ziekenhuis.”

,,Een overnachting in een Ronald McDonald Huis kost 75 euro, ouders dragen 15 euro bij. Dat betekent dat de stichting 60 euro betaalt. Het fonds is geheel afhankelijk van sponsors en donateurs. Ik wil graag een substantiële bijdrage leveren en het Ronald McDonald Kinderfonds past me, zeker sinds ik zelf vader ben.”

En dus beklimt De Leest rond 25 september driemaal de ‘Reus van de Provence’, zoals de Mont Ventoux ook wel wordt genoemd. ,,Als ik mensen om een bijdrage vraag, hoort daar een buitengewone prestatie bij. Drie beklimmingen van deze iconische en solitair gelegen berg in de Provence, vind ik passend. Het laatste stukje berg is kaalgeslagen. Er is geen bescherming dus de wind breekt niet en krijgt alle ruimte te spoken. Dat maakt de Mont Ventoux mythisch en geeft hem status.”

Maar een puike uitdaging behoeft een uitgebreide voorbereiding: ,,Naast trainen, let ik op mijn voeding en drink ik maximaal twee glazen wijn of bier per week. Ik wil tien kilo afvallen. Dat scheelt een volle emmer water die ik de berg op moet sjouwen."

Kiske kijkt ook naar de technische kant van het hardlopen. ,,Zo moet ik mijn armen op een bepaalde manier bewegen om de juiste richting aan mijn passen te geven en moet ik mijn passen afmeten. Als ik de berg oploop zijn die kleiner dan op de vlakke weg.”

Trainen doet De Leest deels in nationaal park Loonse en Drunense Duinen. ,,Het mulle zand is qua spierbelasting vergelijkbaar met berg op rennen. En over een aantal weken duik ik de sportschool in om twee uur te rennen op een schuine loopband. De tijd op de loopband ga ik uitbreiden. Dat is echt nodig, want mijn zuivere looptijd gaat ongeveer negen uur zijn.”

PROVENCE

Als de sportieve uitdaging daar is, reist De Boxtelaar met twee vrienden naar de Provence. ,,Een van hen fietst drie keer met me mee de berg op. Enerzijds voor de mentale ondersteuning en anderzijds om me te voorzien van eten en drinken. De ander brengt me tussen de beklimmingen door naar beneden. Ik kan dan trouwens niet stilzitten en moet mijn benen blijven bewegen omdat ze anders verzuren.”

De Leest kijkt met vertrouwen uit naar zijn monstertocht. ,,Ruim drie halve marathons, want dat zijn het, in één dag lopen vergt veel van me. Maar mijn voorbereiding gaat goed en ik werk echt naar iets toe. En in september komt alles samen en ga ik een prestatie neerzetten. Bam!”


* * *

Wil je Kiske de Leest steunen? Maak een bijdrage over via www.mv123.nl. Op deze website staat meer informatie. Voor zakelijke sponsoring zijn verschillende pakketten mogelijk. Meer informatie daarvoor is op te vragen via e-mail: kiske@project12.nl.