Boxtelaar Toine van der Weerden verricht online genealogisch onderzoek. Een van zijn stambomen gaat terug tot voorouder Jan van Gemonde, die in 1270 een leengoed kreeg in de buurt van het gelijknamige kerkdorp. (Foto: Albert Stolwijk).
Boxtelaar Toine van der Weerden verricht online genealogisch onderzoek. Een van zijn stambomen gaat terug tot voorouder Jan van Gemonde, die in 1270 een leengoed kreeg in de buurt van het gelijknamige kerkdorp. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TOINE VAN DER WEERDEN ONTRAFELT FAMILIEGEHEIMEN

Stamboomonderzoek saai? Spectaculair!

MARC CLEUTJENS

De genealogische database van Toine van der Weerden (63) is gevuld met duizenden namen van familieleden. De Boxtelaar houdt zich al jaren bezig met stamboomonderzoek en had tijdens de coronacrisis nóg meer vrije tijd om zich in zijn familiegeschiedenis te verdiepen. Hij verstuurde zijn DNA zelfs naar de Verenigde Staten om verre en vergeten familierelaties op te sporen. ,,Mijn wortels liggen in Veldhoven, maar nu blijkt dat er ook in Boxtel heel veel familieleden wonen.”

Toine is met partner Monic Holman eigenaar van kunstcafé Coupe aan het Stationsplein. Ze openden hun deuren kort voor het begin van de coronacrisis en konden slechts enkele voorstellingen programmeren. ,,Nu er meer versoepelingen zijn, gaan we weer kleinschalige optredens organiseren, onder meer met zanger-gitarist Harry Hendriks en jazzzangeres Pleun van Dieren”, vertelt Van der Weerden. ,,Maar afgelopen jaar was de deur op slot en heb ik me nog meer op mijn andere passie gestort: genealogie.”

Om maar met de deur in huis te vallen: Van der Weerden slaagde er met enkele familieleden en andere genealogen in om terug te gaan tot 1270. ,,Wie denkt dat stamboomonderzoek saai is, heeft het mis. Het is juist heel spectaculair”, zegt de Boxtelaar als hij door zijn digitale familiegeschiedenis scrolt en zijn middeleeuwse connectie presenteert. ,,Jan van Gemonde zit in de familielijn van mijn moeder en was vermoedelijk een ridder. Hij kreeg in de 13e eeuw een leengoed nabij de Besselaar, waarschijnlijk omdat hij een heldhaftige daad verrichtte.”

NAPOLEON

Van der Weerden heeft zo’n beetje alle familielijnen in kaart gebracht. ,,Zelf kom ik uit Veldhoven en liggen mijn vaders wortels in de omgeving van Helmond en Limburg. De roots van Monic liggen in Friesland en Groningen, dus ook daar ben ik actief. Mijn oma bleek afkomstig uit Boxtel en heette Verouden. Alle Boxtelaren die Verouden, Veroude of Verhauden heten, zijn ver weg familie van me. Dat vind ik leuk, vooral omdat ik hier zelf helemaal niet vandaan kom. Ik kwam naar Boxtel omdat ik op SintLucas ging studeren en hier een kamertje vond.”

Internet is Van der Weerdens belangrijkste bron: ,,Je kunt vrijwel alle genealogische informatie online vinden. Ik moet bekennen dat ik maar één keer in het Boxtelse archief ben geweest om familieleden te zoeken. Toevallig kwam ik daar heemkundige Frans van Susante tegen. Na vijf minuten praten bleken we óók familie te zijn. Curieus hè!” Van der Weerden vervolgt: ,,Met dank aan Napoleon zijn de bevolkingsgegevens vanaf het begin van de 19e eeuw nauwgezet bijgehouden dus is het eenvoudig om met een stamboomonderzoek te beginnen.”

AUSTRALIË

Met het inleveren van DNA ging Van der Weerden een stap verder in zijn passie voor genealogie. Hij besloot twee staafjes wangslijm aan te leveren bij My Heritage, een online platform voor genealogie dat haar oorsprong in Israël heeft en vanuit de VS opereert. ,,Na enige tijd ontving ik een bericht met daarin enkele linkjes naar DNA-matches. Wat ik heel verrassend vind, is dat ik familie ben van iemand in Australië die ook uit Boxtel komt. Hoe ik dat weet? De Australiër heeft zijn DNA ook ingeleverd en zo ontstond er een match. Inmiddels heb ik contact met zijn broer die in Boxtel woont en toevallig al heel lang een goede bekende is. Nu blijken we ver weg ook nog familie te zijn…”

OPDRACHTEN

Van der Weerden is inmiddels zó bedreven in genealogisch onderzoek dat hij ook in opdracht van anderen DNA-onderzoek laat doen. En dat levert verrassende en soms onthullende informatie op, bijvoorbeeld als DNA uitwijst dat iemand een andere biologische (groot)vader of -(groot)moeder heeft dan altijd werd vermoed. ,,Ik vind het fijn als ik iemand kan helpen”, vertelt de Boxtelaar. ,,Aan de hand van DNA-onderzoek heb ik voor een geadopteerd weeskind kunnen achterhalen wie de biologische vader en moeder zijn.”

Het liefst houdt Van der Weerden zich echter met zijn eigen familiegeschiedenis bezig. Als de interviewer terloops wat persoonlijke genealogische informatie onthult, begint de Boxtelaar direct een online zoektocht. En ja hoor, ook hier stuit hij op een match. ,,Bijzonder, we hebben gezamenlijke familieleden. Een neef van mijn vader is getrouwd met een nicht van jouw vader...”