Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

COACH MARGJE CLAASSEN VERTELT OVER ‘WEEK VAN DE HSP’

Hooggevoeligheid is een kracht

LINDA VAN DE WIEL

Uit haar baan als maatschappelijk werkende haalde ze niet de voldoening die ze zocht. Margje Claassen (39) besloot daarom haar talenten anders in te zetten en de opleiding tot coach van hoogsensitieve personen (HSP) te volgen. In de Week van de HSP vertelt de Boxtelse over haar baan.

,,Hooggevoeligheid is een kracht.” Met deze woorden opent Claassen het gesprek. ,,Mensen met HSP zien, horen, voelen en proeven meer dan mensen die dat niet zijn. Ook voelen zij anderen vaak haarfijn aan. De uitdaging zit in de omgang met de overprikkeling waarvan zij vaak hinder ervaren.”

Het filteren van prikkels is voor mensen met HSP vaak lastiger omdat hun brein anders werkt. Prikkels komen veelal harder binnen en de eigen grenzen worden vaak overschreden. ,,De zogenoemde emmer loopt vaak over. Want mensen met HSP zijn vaak een kei in het hooghouden van alle ballen. Vaak voelen zij perfect aan wat anderen nodig hebben en vervullen ze die behoefte”, legt de coach uit.

,,Wat simpel gezegd nodig is, is het leegmaken en houden van de spreekwoordelijke emmer. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mensen herkennen of erkennen vaak te laat waar hun grenzen liggen en dat zij hooggevoelig zijn. Iemand met HSP voelt vaak steeds meer onrust in het lijf en verliest de controle over zichzelf, doet steeds minder dingen waarvan hij of zij blij wordt. Hier zelf verandering in aanbrengen is heel moeilijk.”

BIJDRAGEN

Precies daar komt de HSP-coach in beeld. Claassen: ,,Wanneer mensen met HSP geen of te laat hulp vragen, kunnen zij in een depressie of burn-out belanden. En de drempel om hulp te vragen is vaak enorm hoog.”

Door eigen ervaringen besloot de Boxtelse zelf de opleiding tot HSP-coach te volgen. ,,De studie heb ik vorig jaar afgerond en nu ben ik klaar om als coach aan de slag te gaan”, vertelt ze. ,,Als kind wilde ik al mensen laten groeien. Met deze opleiding kan ik écht iets bijdragen. Ik vond het heel spannend dat ik mijn vaste baan en de daarbij horende zekerheden heb opgezegd, maar ik ga ervoor. Ik weet dat ik anderen verder kan helpen.”

ONMACHT

Hooggevoelige mensen die de stap richting professionele hulp zetten, worden soms ten onrechte gediagnosticeerd met een psychiatrische stoornis als autisme of ADHD: ,,Hooggevoeligheid is een wetenschappelijk aangetoond persoonlijkheidskenmerk en geen psychiatrische diagnose. Het is zó jammer als dit niet onderkend wordt. Mijn advies is dan ook om een coach te zoeken die hierin wél gespecialiseerd is.”

Deze coaching is - naast het leegmaken van de spreekwoordelijke emmer - gericht op inzicht krijgen aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden: ,,Een eigen voorbeeld is dat ik me met tijden onmachtig voelde als moeder van drie jonge kinderen. Vaak kon ik hun emoties niet plaatsen. Door anders naar hen te kijken en te erkennen dat ook zij overprikkeld kunnen raken na een drukke schooldag, kon ik beter met zogenaamd ongezond gedrag omgaan. Ik ben er nu voor ze, met meer geduld. Ik merk aan hen dat ze sneller rustig zijn nu, doordat ik zie wat hun behoefte is en daarop kan inspelen.”

SUCCESERVARING

Wat volgens Claassen ook belangrijk is, is leren voelen wanneer het hoofd vol zit en hoe het weer leeg te krijgen: ,,Wandelen werkt voor heel veel mensen rustgevend. Vaak wandel ik ook met cliënten tijdens de coaching. Maar rust is in vele activiteiten te vinden. Het is belangrijk dat hooggevoelige mensen zelf leren wat voor hen werkt.”

De coaching van Claassen is voornamelijk gericht op volwassenen: ,, Als je vanuit overprikkeling reageert, gebeurt dat vaak met emoties die niet passend zijn bij de gebeurtenis. Ook is vaak sprake van perfectionisme. Mensen met HSP stellen vaak onrealistisch hoge doelen aan zichzelf. Ze willen ook vaak snel het eindresultaat bereiken. Omdat dit niet haalbaar blijkt, zijn ze vaak teleurgesteld in zichzelf. Tijdens mijn coaching bekijken we samen welke kleine stappen gezet kunnen worden. Bovendien komen dan succeservaringen. Maar ook het bijstellen van doelen en het kiezen van andere paden worden besproken.”

MEER WETEN?

Meer weten over hooggevoeligheid? Op www.coachingmetmarg.nl, de website van Margje Claassen, is meer informatie te vinden.



p De resultaten van coaching zijn veelbelovend, zegt Margje Claassen: ,,Mensen worden zich vaak bewust van hun grenzen en wat er gebeurt als ze hier overheen gaan. Leren kiezen voor jezelf is een van de belangrijkste pijlers. Want als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor anderen zorgen.” (Foto: Bas van den Biggelaar).