'SAMENWERKING, HOEZO SAMENWERKING?'

Kans op windmolens in Wilhelminapark nihil


JAN HERMENS

De deur zit niet helemaal op slot, maar de kans dat er vóór 2030 windmolens in het Wilhelminapark verrijzen, is nihil. Zoveel werd gisteravond wel duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering. En elders in de gemeente Boxtel passen geen turbines, zo was al eerder bepaald.

Aan de opgave voor de regionale energiestrategie kan Boxtel ook zonder windmolens voldoen, gaf wethouder Désiré van Laarhoven aan tijdens de voortzetting van dinsdag begonnen raadsvergadering. Als tenminste het potentieel van zon op dak en zon op land voldoende benut wordt en er de nodige energie bespaard wordt. De uitdaging Boxtel energieneutraal maken, is veel groter en daarvoor is op termijn mogelijk wel windenergie nodig.

VVD en CDA verklaarden zich onomwonden tegenstander van turbines in het Wilhelminapark. De christendemocraten dienden zelfs een amendement in om de plek uit te sluiten als zoeklocatie. Het wijzigingsvoorstel werd echter verworpen.

SAMEN AAN DE SLAG

PvdA-GroenLinks had het idee turbines aan de westkant van de rijksweg A2 te plaatsen. ,,Dat is niet toegestaan, daar ligt het beekdal van de Essche Stroom", wist de wethouder. Nu buurgemeente Sint-Michielsgestel onlangs besloot vóór 2030 geen windenergie binnen haar grenzen op te wekken, ís het voor Boxtel nagenoeg onmogelijk is een eigen cluster turbines in het Wilhelminapark te plaatsen, vinden de overige fracties.

Luc Bormans (Balans) refereerde aan het Boxtelse coalitieakkoord Samen aan de slag, waarin staat dat alleen sprake kan zijn van het bouwen van windmolens op de zoeklocatie langs de rijksweg A2 in samenwerking met de gemeenten Vught en Sint-Michielsgestel. Stefan de Nijs (Combinatie95): ,,Zonder overleg besluiten niet mee te werken: hoezo samenwerking?"

Mariëlle Wijffelaars (D66) vroeg zich eveneens af in hoeverre er nog sprake was van samenwerking. Daarnaast hamerde ze op goede communicatie en het creëren van draagvlak voor de omschakeling naar duurzame energie. Het participatietraject in Boxtel moet nog beginnen, waarschijnlijk gebeurt dat na de zomer.

De inwoners gedegen voorlichten en liefst enthousiast maken voor duurzame energieprojecten is van belang, want alle vergunningen voor zonnevelden en dergelijke moeten voor 2025 verstrekt zijn. Bezwaren werken vertragend en oponthoud kan Boxtel niet gebruiken. Er ligt al werk genoeg.

Na uitvoerige discussie over met name windenergie nam de gemeenteraad de Regionale Energiestrategie 1.0 aan. Zoals de naam van het document al aangeeft, volgen er gaandeweg nog meer versies; drie in totaal. Dit omdat de grootscheepse omschakeling naar groene stroom een meerjarenproces is, de techniek voortschrijdt en inzichten mogelijk veranderen.