Dertig bezoekers trok de eerste bijeenkomst sinds maanden van Dorpstafel Gemonde. (Foto: Debbie van Brandwijk).
Dertig bezoekers trok de eerste bijeenkomst sinds maanden van Dorpstafel Gemonde. (Foto: Debbie van Brandwijk). Foto: Debbie van Brandwijk

PRESENTATIE THEA TILBURGS OVER KAATSE HOEVEN VALT IN GOEDE AARDE


Dorpstafel Gemonde: herstart met een lustrumfeestje

JAN HERMENS

Na een lange periode zonder bijeenkomsten, mocht ook Dorpstafel Gemonde weer van start. Tijdens de eerste ochtend sinds maanden vierden vrijwilligers en bezoekers meteen het vijfjarig bestaan van het welzijnsinitiatief. Er is in die periode aardig wat bereikt volgens coördinator Debbie van Brandwijk.

,,We nodigen regelmatig sprekers uit en zorgen zo voor vermaak en verspreiding van kennis, over zorg-gerelateerde onderwerpen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er bewegingsactiviteiten, zoals wandelen, jeu-de-boules en fietsen. En we houden om de twee maanden een repaircafé. Dit kan hopelijk vanaf juli weer."

Daarbij werkt Dorpstafel Gemonde samen met de Sint-Lambertusschool. Van Brandwijk: ,,Een groepje door de school geselecteerde leerlingen uit groep zeven en acht komt kijken bij de reparaties en leert van onze reparateurs."

WEGEN

Van Brandwijk is met twee andere vrijwilligers van de Dorpstafel tevens betrokken bij de projectgroep die zich bezighoudt met de toestand van de wegen in Gemonde, een heikel punt in het dorp. Ze vertegenwoordigt er de belangen van senioren. ,,In 2018 zijn we begonnen met een handtekeningenactie om de wegen veiliger en beter begaanbaar krijgen. Tot voor kort leverden de gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente Sint-Michielsgestel weinig tot niets op. Sinds een aantal maanden, mede door de komst van de nieuwe wethouder Eric van den Dungen, zit er wel schot in de zaak."

Over de opkomst van gisterochtend is Van Brandwijk tevreden. ,,Er waren vaste en nieuwe bezoekers, die konden op voldoende afstand van elkaar in 't Schufke zitten. Ze hadden elkaar lang niet gezien, dus hebben we iedereen de tijd gegeven om bij te praten."

Thea Tilburgs, vrijwilliger bij de Dorpstafel en lid van de plaatselijke heemkundevereniging, gaf vervolgens een presentatie over de Kaatse Hoeven in Gemonde. Ze illustreerde haar verhaal met foto's. Van Brandwijk: ,,Voor het jaarboek van de heemkundevereniging heeft Thea onderzoek gedaan naar Kaatse Hoeve nummer 2 en het bijzondere landschap daaromheen."

Het gaat om een boerderij van zo'n vierhonderd jaar oud die rond 2000 in verval raakte. De kortgevelhoeve is sinds 2004 een rijksmonument en heeft ambachtelijk-traditionele kenmerken. Van Brandwijk: ,,Momenteel wordt de boerderij geheel gerestaureerd door de familie Korsten die het in 2019 kocht."

HERKENBAARHEID

Sinds 1922 woonde er een familie Steenbakkers in de bewuste hoeve. Van Brandwijk: ,,Herkenbaarheid alom, want sommige bezoekers van de Dorpstafel kenden nog leden van die familie. Er werd dan ook met aandacht geluisterd."

Kees Verboven, eigenaar van Kaatse Hoeve nummer 1, heeft het cultuurlandschap van weleer in stand gehouden. Van Brandwijk: ,,En de familie Korsten heeft het plan om rond haar boerderij een natuurgebied te realiseren, met behoud van het bijzondere cultuurlandschap en eventueel een wandelpad."

De feestelijke aftrap betekent dat er weer elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur een bijeenkomst van Dorpstafel Gemonde in 't Schufke is. Die is niet specifiek voor senioren bedoeld, al vormen die vanwege het tijdstip logischerwijs wel een belangrijke doelgroep. Van Brandwijk: ,,Maar iedereen is welkom om eens een kop koffie te komen drinken."