BOXTEL HEEFT GEEN HANDJES VOOR PREVENTIEAKKOORD


'We zetten al in op gezonde bevolking'


PåL JANSEN

Er is geen ambtelijke capaciteit om een preventieakkoord af te sluiten. Dat stelt het college van B en W naar aanleiding van schriftelijke vragen door D66. Daarmee loopt Boxtel tot en met 2023 veertig mille van het Rijk mis. Maar... met de GGD wordt ook al ingezet op preventie, zegt het gemeentebestuur.

Zo loopt een gezonde-scholentraject. Per school kan de GGD tot maximaal twintig uur ondersteuning bieden, bestaande uit inzet van een jeugdverpleegkundige en een medewerker gezondheidsvoorlichting. Bovendien zijn in het huidige beleidsakkoord al punten opgenomen op onder meer het gebied van alcoholgebruik, gezond gedrag en psychische gezondheid. Alleen moet dat nog uitgewerkt worden in concrete punten, aldus B en W.

46% BOXTELAREN TE ZWAAR

Oppositiepartij D66 vroeg het college begin mei een preventieakkoord af te sluiten. Om zo een gezonde levensstijl te promoten met een rookvrije samenleving en stimulering van inwoners om voldoende te bewegen, gezond te eten en niet te veel alcohol te drinken.

Volgens de meest recente gezondheidsmonitor (uit 2016) is 46 procent van de Boxtelaren tussen 19 en 64 jaar te zwaar, voor 65-plussers ligt dat percentage op 66 procent. Daarnaast rookt een derde van de 19- tot 64-jarigen, tegenover 10 procent van de 65-plussers. 7 procent dronk in 2016 gemiddeld meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week.

De democraten hopen ook dat de raadsleden meer betrokken worden bij dit soort akkoorden. B en W antwoorden dat de politiek zich hierover kan uitspreken tijdens de kerntakendiscussie. Daarin wordt bepaald waarop Boxtel moet bezuinigen vanwege een miljoenentekort.