RVS VERNIETIGT PLAN ACHTER DEN EIJNGEL

Rechter zet streep door bouwplan Lennisheuvel

Nieuwbouw van een kleine negentig woningen in Lennisheuvel is voorlopig van de baan. De Raad van State vernietigde gisteren het bestemmingsplan Achter den Eijngel dat de gemeenteraad van Boxtel in april 2019 vaststelde. Omwonenden tekenden er bezwaar tegen aan. In het gemeentehuis is zwaar teleurgesteld gereageerd op de uitspraak die een negatieve invloed heeft op de leefbaarheid in het kerkdorp, aldus een gisteren uitgegeven persverklaring.

De gemeente had de Raad van State eerder nog om wat extra tijd gevraagd voor het herstellen van gebreken. Maar volgens de bestuursrechter zijn die gebreken zo ernstig dat het plan is vernietigd. Boxtel moet nu een nieuw bestemmingsplan maken en dat gaat veel tijd in beslag nemen. Bovendien kan tegen een eventueel nieuw plan ook weer bezwaar worden gemaakt. En dat kan ook voor vertraging zorgen.

Volgens de hoogste bestuursrechter in Den Haag hebben enkele omwonenden er terecht op gewezen dat de woningbouw in strijd is met provinciale ruimtelijke regels. De woningbouw tast de provinciaal beschermde ecologische verbindingszone bij de Heerenbeekloop aan. De gemeente heeft die zone verkleind en ook nog eens toegestaan dat in die verbindingszone woningen gebouwd worden. Dat is absoluut niet toegestaan.

BEZWAREN VERWORPEN

Andere omwonenden en milieuvereniging Het Groene Hart kwamen ook met een hele reeks bezwaren tegen het plan. Maar die zijn in Den Haag allemaal afgewezen. Zo wees Het Groene Hart ook op het verlies aan natuurwaarden, maar niet specifiek op de aantasting van de ecologische verbindingszone, die de doodsteek voor het bestemmingsplan betekende.

Volgens de Raad van State gaan natuurwaarden inderdaad verloren in het plangebied, maar deze worden elders gecompenseerd en woningbouw niet in de weg.

UITBREIDING

Tijdens de behandeling van het hoger beroep in Den Haag werd ook duidelijk dat uitbreiding van de bebouwde kom van Lennisheuvel geen probleem is. De bezwaarmakers hadden liever gezien dat de woningbouw zou plaatsvinden op locaties binnen de bebouwde kom, zogenoemde inbreidingslocaties. Dat is ook gemeentelijk en provinciaal beleid.

Maar volgens de Raad van State kon de gemeente nu kiezen voor uitbreiding. De rechter acht de bestaande bouwlocaties binnen de bebouwde kom en de uitbreidingslocaties in de spooroksel (De Braken) en Heem van Selis te beperkt voor de grote woningbouwopgave waarvoor Boxtel zich gesteld ziet. Verder oordeelt de Raad van State dat het bouwplan niet leidt tot grote verkeersproblemen.

Al in september 2020 vond in Den Haag de zitting plaats waarin de bezwaarmaker verhaal probeerden te halen. Diverse keren werd een uitspraak vooruitgeschoven door de Raad van State. De gemeente buigt zich nu over de gevolgen van de uitspraak en de vervolgstappen.