Deze prullenbak aan de Annastraat zat gisteren zichtbaar overvol. Er ligt al het een en ander naast. Die rommel wekt ergernis. De gemeente Boxtel doet naar eigen zeggen haar best de bakken vaak genoeg te legen. (Foto: Jan Hermens).
Deze prullenbak aan de Annastraat zat gisteren zichtbaar overvol. Er ligt al het een en ander naast. Die rommel wekt ergernis. De gemeente Boxtel doet naar eigen zeggen haar best de bakken vaak genoeg te legen. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

ERGERNIS OVER VOLLE PRULLENBAKKEN

'De buurt schoonhouden moeten we samen doen'


JAN HERMENS

Het probleem is niet van vandaag of gisteren, maar keert zo ongeveer elk jaar terug, vooral bij mooi weer: overvolle openbare prullenbakken en rommel ernaast. In kasteelpark Stapelen bijvoorbeeld, maar ook aan de Annastraat, waar hondenpoepzakjes uit de bak puilen en de keutels ervoor liggen.

Francy van Heertum woont aan de Burgakker, vlakbij een van de toegangen tot kasteelpark Stapelen én vlakbij een openbare prullenbak. ,,Die is vaak meer dan vol. Mensen zetten hun afval er keurig in plastic zakken naast, maar die worden 's nachts door ratten of katten, dat weet ik niet, opengetrokken. Die rommel waait de Dommel in, dat vind ik zo jammer."

De Boxtelse heeft het idee dat de bak voor haar deur minder vaak geleegd wordt dan vroeger. Dat meldt de gemeente Boxtel niet, maar wel dat er wat veranderd is rondom het leegmaken van de prullenbakken in de openbare ruimte. ,,Vorig jaar heeft de gemeente een periode meegelopen met de mensen van de WSD die de afvalbakken dagelijks legen. Er is per exemplaar bekeken hoe vaak leging nodig is. Verder zijn we nagegaan of de locaties van de bakken zinvol zijn", aldus een woordvoerder.

NIEUWE ROUTE

Aan de hand van de meldingen over volle prullenbakken is een nieuwe route samengesteld om het legen zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. ,,We houden voortdurend in de gaten waar meldingen vandaan komen. In 95 procent van de gevallen wordt een te volle straatcontainer nog dezelfde dag geleegd", geeft de woordvoerder aan.

PIEK

Het mooie weer van de afgelopen week leverde een piek op aan meldingen. Mensen gaan naar buiten, picknicken ergens, willen flesjes en verpakkingen kwijt. Vaak meer dan er in de bakken passen. ,,We spannen ons er zeer voor in om het legen goed te regelen. Dat moeten we echter wel samen doen. Het is ook aan de bezoekers van parken en openbare ruimten om hun steentje bij te dragen. Als een afvalbak vol is, dan doe je de troep in een volgende bak of je neemt het mee naar huis", aldus de gemeente Boxtel.

Van Heertum ruimt zelf regelmatig rommel op die onder de afvalbak nabij haar woning terecht is gekomen. ,,Maar de grijze kliko wordt nog maar eenmaal per maand geleegd en raakt dus ook vol."

Dat probleem is volgens de gemeentelijk woordvoerder eenvoudig op te lossen: ,,Mensen die regelmatig zwerfafval opruimen hoeven dit niet in hun eigen afvalcontainer thuis weg te gooien. Zij kunnen zich melden bij de gemeente als vrijwilliger. Zij krijgen afvalzakken en kunnen deze dan gratis naar de milieustraat brengen of laten ophalen."


p Deze prullenbak aan de Annastraat zat gisteren zichtbaar overvol. Er ligt al het een en ander naast. Die rommel wekt ergernis. De gemeente Boxtel doet naar eigen zeggen haar best de bakken vaak genoeg te legen. (Foto: Jan Hermens).