Waar geen discussie over is, is dat het gebouw van de Willibrordusschool in Esch broodnodig grondig moet worden opgeknapt. Echter, hoe moet dat betaald worden en welk bedrag is daarvoor beschikbaar? De Essche belangengroep PEP wil intussen wel eens antwoorden. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).
Waar geen discussie over is, is dat het gebouw van de Willibrordusschool in Esch broodnodig grondig moet worden opgeknapt. Echter, hoe moet dat betaald worden en welk bedrag is daarvoor beschikbaar? De Essche belangengroep PEP wil intussen wel eens antwoorden. (Foto: Albert Stolwijk, 2020). Foto: Albert Stolwijk

PEP WIL DUIDELIJKHEID OVER FINANCIëN

'Waar is het geld voor de Willibrordusschool?'


PÅL JANSEN

Platform Esch' Perspectief (PEP) heeft bij de gemeente Boxtel nog steeds geen duidelijkheid gekregen over de renovatie van de basisschool Sint-Willibrordus. Insprekers Joris van Os en Mike Heesen spraken dinsdag namens PEP maar ook als betrokken ouders de gemeenteraad toe: waar is het geld voor de Essche school gebleven? Burgemeester Ronald van Meygaarden beloofde duidelijkheid, maar benadrukte ook dat dit niet van de ene op de andere dag mogelijk is.

Het is niet dat er geen contact is tussen Boxtel en PEP. Sterker nog, benadrukte Van Meygaarden, verschillende onderwerpen worden met de belangenclub voor Esch besproken. Hij reageerde hiermee op SP-raadslid Eric van den Broek, die zich afvroeg waarom er geen overleg is over de Willibrordusschool.

VINGERTJE WIJZEN

De overleggen zijn er wel, erkenden Van Os en Heesen. Maar daaruit komt geen relevante informatie naar voren. Voordat Esch bij Boxtel kwam, klopten zij al enkele jaren bij gemeente Haaren en scholengroep Cadans Primair aan om helderheid te krijgen. Een berekening van 2,3 miljoen euro voor renovatie werd gemaakt, maar de lokale overheid en de onderwijsstichting waren vooral druk met vingertje wijzen wie waarvoor verantwoordelijk zou zijn. ,,Vlak voor de overgang van Esch naar Boxtel kwam Harry van Hal, destijds wethouder, namens de gemeente Haaren met de boodschap dat er één miljoen beschikbaar is voor het schoolgebouw", sprak Van Os de raadsleden toe. PEP wil graag de volgende raadsvergadering weten waar dat geld is gebleven, maar ook wat er nog meer gereserveerd staat voor de school.

Bovendien, zo meldde het duo de fractieleden: een gemeente is verplicht om een schoolgebouw aan de Arbowet te laten voldoen. Die gaat onder meer over de veiligheid en het binnenklimaat van het pand. ,,Daarvoor krijgen gemeentes jaarlijks een bijdrage uit het gemeentefonds", aldus de twee Esschenaren. Naast dat de gemeente Haaren dus veertig jaar lang geld opzij heeft gezet, heeft ook het overkoepelende scholengroep Cadans Primair geld gereserveerd voor onderhoud. En dat moet er nog zijn, meent Van Os: ,,Aangezien dat niet meer aan onderhoud wordt besteed. Tenminste, niet meer sinds zes jaar, gezien de leeftijd van mijn oudste dochter die naar de school gaat."

VEEL LATEN LIGGEN

Alles bij elkaar moet er dus ergens een flinke som geld beschikbaar zijn, zo beredeneert het duo namens PEP. Zij kregen tijdens de raadsbijeenkomst bijval van fractievoorzitter Vera Brouns van oppositiepartij CDA: die wil graag weten of het verhaal van de Essche belangengroep steek houdt en waar het geld dan is gebleven. Burgemeester Van Meygaarden beloofde dat raadsleden worden bijgepraat over de invoeging van Esch bij Boxtel. ,,Het gemeentebestuur van Haaren heeft veel zaken afgehandeld, maar helaas ook veel laten liggen." De burgemeester had er weinig vertrouwen in dat de antwoorden op de vragen van PEP de volgende raadsvergadering al op tafel konden liggen. Daarmee zet de scholensoap zich voort in de Glimlach van Brabant, al zal menig Esschenaar op dit moment een chagrijnig gezicht trekken.


p Waar geen discussie over is, is dat het gebouw van de Willibrordusschool in Esch broodnodig grondig moet worden opgeknapt. Echter, hoe moet dat betaald worden en welk bedrag is daarvoor beschikbaar? De Essche belangengroep PEP wil intussen wel eens antwoorden. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).