De ambulancedienst in actie vanwege een verkeersongeval aan de Hobbendonkseweg in februari 2020.
De ambulancedienst in actie vanwege een verkeersongeval aan de Hobbendonkseweg in februari 2020. Foto: Sander van Gils

COMBINATIE95 KRITISCH OVER AANRIJTIJDEN

Elke negende ambulance komt te laat in Boxtel


PåL JANSEN

De aanrijtijden van ambulances overschrijden in Boxtel de afgelopen twee jaar de norm. In 2020 was de hulpdienst 104 keer te laat, ruim 11 procent in totaal. Raadslid Joep Schalkx van Combinatie95 wees hier zijn collega's fijntjes op toen dit besproken werd tijdens een raadsvergadering op dinsdag. Boxtel gaat nu aankloppen bij de regionale ambulancevoorziening (RAV).

Ambulances en eventueel rapid responders dienen bij zogeheten A1-meldingen binnen een kwartier op locatie te zijn. Van alle gemeenten die gebruik maken van de RAV, waaronder Boxtel, is afgesproken dat hoogstens in 5 procent van de gevallen een hulpvoertuig te laat ter plaatse kan komen. Oftewel, later dan die vijftien minuten.

Een A1-rit heeft de meeste urgentie bij de ambulancedienst. Iemand kan in levensgevaar zijn of er moet in ieder geval een medisch team aan te pas komen om te beoordelen of een patiënt niet in levensgevaar is. Vorig jaar arriveerde de hulpdienst in Boxtel bij 104 van die ritten later dan een kwartier.

Nadat Schalkx het onderwerp dinsdagavond ter sprake bracht, schrokken collega-politici van de hoeveelheid overschrijdingen. Zij waren het eens met Combinatie95: er moet een zienswijze worden ingediend bij de RAV. Tientallen gemeentes maken hiervan gebruik en het ligt in de lijn der verwachting dat veel van hen gaan steigeren. Bijna overal in de veiligheidsregio's Brabant Noord en Midden- & West-Brabant worden de aanrijtijden flink overschreden.

Alleen in 's-Hertogenbosch en Uden werd de doelstelling behaald. Voor de rest komt de ambulance in 10 tot ruim 30 procent van de gevallen te laat. In Baarle-Nassau kwam men zelfs vaker niet dan wel op tijd: ruim 60 procent van de ritten daarnaartoe duurde langer dan een kwartier.

CORONA

De RAV verwijst vooral naar de coronaperikelen. Het pandemieprotocol zorgde voor vertragingen op de meldkamer. Ook werd de Directe Inzet Ambulance (DIA) tijdelijk stopgezet, een methode waarbij een minuut tijdswinst kan worden geboekt. En bij ieder adres waar mogelijk het coronavirus heerste, moesten de broeders beschermingsmiddelen aan- en uittrekken. De spoedeisende-hulpafdelingen waren drukbezet. En als een Covid-19-patiënt werd vervoerd, moest de ambulance worden schoongemaakt en een half uur gelucht.

Schalkx zet vraagtekens bij het corona-argument. Immers, ook in 2019 arriveerde de dienst 85 keer na een kwartier, oftewel 9,5 procent. Boxtel gaat een zienswijze indienen bij de RAV. De algemene tendens tijdens de raadsvergadering van dinsdag was dan ook dat de raadsleden veiligheid van inwoners hoog in het vaandel hebben staan: vooral bij levensbedreigende situaties, moeten de aanrijtijden op orde zijn.


Winkeldiefstal Scapino

De politie zoekt naar een vrouw van circa 35 jaar die dinsdagmiddag een diefstal zou hebben gepleegd in schoenenzaak Scapino aan de Stationsstraat in Boxtel. De verdachte is een vrouw die op een tweewieler fietste met de opdruk Puur.nl. Zij droeg een zwarte broek, zwart-wit gestreept shirt en heeft zwart kort kroeshaar. Ook heeft ze een tatoeage op een van haar armen.