Gerard van de Loo hoopt binnen afzienbare tijd een jongere caravan naar evenementen te rijden, waar Margaret de Laat dan weer gebruik van kan maken als EHBO'er. (Foto: Gerard Schalkx).
Gerard van de Loo hoopt binnen afzienbare tijd een jongere caravan naar evenementen te rijden, waar Margaret de Laat dan weer gebruik van kan maken als EHBO'er. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ERELID EHBO-VERENIGING BLIJ MET ONDERSTEUNING TOURSPEL

'Club op de kaart, zonder evenementen'


JAN HERMENS


,,Het liefst hadden we dat er niets gebeurde", vertelt Gerard van de Loo. Hij is sinds vorig jaar erelid van EHBO-vereniging Liempde en was bij talloze evenementen paraat. Hij is nu niet meer als hulpverlener bij festiviteiten aanwezig, maar haalt nog wel samen met Chris van Brunschot de EHBO-caravan van stal. ,,Dat blijven we ook doen."

De kans zit er dik in dat Van de Loo binnen afzienbare tijd een wat jongere caravan rijdt naar een evenement in het dorp. De huidige is 37 jaar oud en aan vervanging toe. Aardig detail: er zit zelden een EHBO'er in. ,,De hulpverleners moeten zichtbaar zijn. De caravan biedt privacy als een behandeling dat vereist."

Tourspel Liempde helpt de vereniging door haar de helft van de opbrengst van de wielertoto te schenken. Van de Loo: ,,Dat is mooi, zo staat de club in een jaar zonder evenementen toch op de kaart."

AFKLOPPEN

Want mensen aantrekken die eerste hulp willen leren verlenen blijft een punt van aandacht. Zelf begon Van de Loo aan zijn eerste cursus na een jeugdkamp met de Liempdse buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe wijk in 1984. ,,Er ging altijd een EHBO'er mee, maar dat jaar niet. Gelukkig is er niets gebeurd." Van de Loo klopt zijn woorden af, als een verlaat dankgebaar. ,,Daarna ben ik bij de vereniging gegaan. Iedereen begint met een cursus, ik ook. Maar daar bleef het niet bij. In 1986 zat ik al in het bestuur."

Van de Loo bekleedde het secretariaat en deed dat jarenlang. Verder volgde hij trouw herhalingslessen zodat zijn EHBO-diploma geldig bleef en was bij menig evenement aanwezig. Van de Loo: ,,Voornamelijk in Liempde. We gingen ook naar de kermis in Acht omdat de dochter van een oud-lid in de organisatie zat."

JEUGDVAKANTIEWEEK

Margaret de Laat, bestuurslid van de Liempdse EHBO-vereniging, vult aan: ,,Het meeste werk hebben we altijd tijdens de Jeugdvakantieweek. De kinderen verzinnen blessures om maar naar onze post te mogen. Ze krijgen er een snoepje." Van de Loo: ,,Er gebeurt altijd wel iets." De Laat: ,,We krijgen standaard de vraag: hebben jullie het druk? Als dat zo is, dan is het niet best."

Heel ernstige voorvallen weet de voormalig secretaris niet te noemen, wel herinnert hij zich hoe ooit tijdens Bloem en Tuin op landgoed Velder iemand dwars door een glazen deur liep.

Een andere dag die hem ook bijblijft, is dinsdag 18 juli 2006. Van de Loo: ,,Ik was toen niet op pad met de EHBO-vereniging, maar als toeschouwer bij de Nijmeegse Vierdaagse. De deelnemers vielen bij bosjes uit." Het was dan ook ongenadig heet, er stierven zelfs wandelaars. Nog diezelfde dag zou de organisatie bekendmaken dat de Nijmeegse Vierdaagse werd afgelast, voor het eerst in haar geschiedenis.

CURSUSSEN

Zo heftig is het in Liempde niet. Maar de vrijwillige eerste hulpverleners zijn wel onmisbaar in het dorp. De Laat: ,,Vandaar dat we leden blijven werven en cursussen blijven aanbieden. Na de zomer begint er weer een!"

Hoewel Van de Loo minder actief is geworden, heeft hij nog wel contacten binnen de club. ,,Ben je eenmaal EHBO' er, dan blijf je dat. Als er hulp nodig is, spring ik in." De Laat: ,,Opgedane kennis blijft van waarde, al is een diploma misschien verlopen. Oud is niet fout zeggen wij altijd."


Inschrijven voor Tourspel Liempde kan donderdag 24 juni van 17.00 tot 21.00 en vrijdag 25 juni van 12.00 tot 23.59 uur in café D'n Durpsherberg. Wie deel wil nemen aan een EHBO-cursus, kan zich aanmelden bij voorzitter Shirley Schoenmakers via voorzitter@ehboliempde.nl.


p Gerard van de Loo hoopt binnen afzienbare tijd een jongere caravan naar evenementen te rijden, waar Margaret de Laat dan weer gebruik van kan maken als EHBO'er. (Foto: Gerard Schalkx).