Coronajaar niet nadelig voor gemeentekas


RENS VAN DEN ELSEN

Mede dankzij de coronasteun uit Den Haag heeft de gemeente Boxtel over het jaar 2020 een overschot van 623.000 euro. Maar Covid-19 zorgde er ook voor dat er minder geld werd uitgegeven. Wethouder Hans Heesen van financiƫn ziet het als een opsteker. Toch hangen er nog steeds donkere wolken boven Boxtel...

Aan zaken als jongerenwerk en leerlingenvervoer werd vorig jaar minder geld uitgegeven. Kinderen volgden immers veel thuis de lessen en hadden geen rit naar school nodig. Door de coronamaatregelen was het ook niet altijd mogelijk om jongeren op andere manieren te ondersteunen. Ook verkoop van gemeentelijke eigendommen als Villa Phaf droegen bij aan het overschot. Aan de andere kant werden minder pachtgelden ontvangen.

De ruim zes ton is volgens Heesen vrij te besteden. ,,Alle kosten zijn daar al vanaf, ook die we door corona hebben moeten maken." Hij geeft wel aan het overschot op een totale begroting van 90 miljoen euro maar een relatief klein percentage is (1 procent). Daarbij is de verwachting dat veel kosten door de coronacrisis pas op langere termijn echt voelbaar zijn. Het overschot is eigenlijk nog groter, maar een deel van dat geld heeft al een bestemming. Met de huidige, krappe portemonnee van de gemeente Boxtel is echter iedere meevaller een opsteker.