Met een protestbord in de tuin vroegen Carla van Wijk en haar buurmannen Ton van Boxtel (rechts) en Marcel Saris aandacht voor hun probleem: een aansluitende uitrit van de achtertuin op het nieuwbouwproject Kerkweide West. (Foto: Ellie van Meurs).
Met een protestbord in de tuin vroegen Carla van Wijk en haar buurmannen Ton van Boxtel (rechts) en Marcel Saris aandacht voor hun probleem: een aansluitende uitrit van de achtertuin op het nieuwbouwproject Kerkweide West. (Foto: Ellie van Meurs). Foto: Ellie van Meurs

WETHOUDER: 'DIALOOG HAD BETER GEKUND'

Bouw Kerkweide-West: conflict lijkt van de baan


RENS VAN DEN ELSEN

Een kop koffie en een goed gesprek met alle partijen. Wethouder Wim van der Zanden van de gemeente Boxtel had het er graag voor over om de impasse omtrent het Liempdse bouwproject Kerkweide-West te doorbreken. Een conflict van de families Van den Oetelaar en Swanenberg, die het project ontwikkelen, met drie buurtgenoten aan de Boxtelseweg bleek lang een sta-in-de-weg voor de plannen. Volgens de wethouder is er nu een doorbraak.

Het al dan niet realiseren van een uitrit bij de achtertuin van buurtbewoner Carla van Wijk was het hete hangijzer in het dispuut rond Kerkweide-West. Haar buren Ton van Boxtel en Marcel Saris kregen wel een toegangsweg, maar voor Van Wijk paste dat niet in het plan. Een verhitte discussie volgde, waarbij voormalig wethouder Peter van de Wiel regelmatig als bemiddelaar optrad. Tot een oplossing leidde het echter niet en beide partijen bleven bij hun standpunten.

OP DE KOFFIE

Huidig wethouder Van der Zanden baalde van de ontstane situatie en besloot om bij iedereen op de koffie te gaan. ,,Ik wilde even scherp op het netvlies krijgen wat er nu precies het probleem is. Soms is het verstandig om gewoon even goed te luisteren", geeft hij aan. Dat resulteert er nu in dat het bouwplan volgens de wethouder wordt aangepast zodat Van Wijk haar uitrit krijgt door het verplaatsen van een tweetal parkeerplekken. Van der Zanden verwacht dat door die aanpassing de bezwaren van de buurtbewoners van tafel gaan.

Waarom de gesprekken nu wel hun vruchten afwerpen laat de wethouder in het midden. Hij wil zijn voorganger niet afvallen, maar geeft wel te kennen dat 'de omgevingsdialoog beter had gekund'.

In een eerste reactie geeft Carla van Wijk aan blij te zijn, maar nog niet direct in juichen te willen uitbarsten. ,,Er is me vaker een fopspeen voorgehouden, ik wil eerst eens afwachten wat de oplossing exact gaat inhouden", laat zij weten.

HOOFDSTUK SLUITEN

Namens de ontwikkelaars zegt Twan Swanenberg dat nu aan alle wensen is voldaan. ,,We hebben gemaakt waar om gevraagd is. We hopen dat we hiermee het hoofdstuk kunnen sluiten zodat we verder kunnen, want iedereen in Liempde zit te springen om woningen."

Wethouder Van der Zanden is ook in gesprek gegaan met een aantal ondernemers die bezwaren hadden tegen het nieuwbouwplan. Die waren vooral bang dat er geklaagd zou worden over geluidsoverlast. Volgens de wethouder is die kritiek nu ook weggenomen. ,,Er is nog een akoestisch onderzoek gedaan en daarop is het plan aangepast zodat er een gezond leefklimaat is voor alle toekomstige bewoners", geeft hij aan.

NAAMSWIJZIGING

Het bouwproject werd tot voor kort Zonneweide genoemd, maar die naam is nu aangepast naar Kerkweide-West. Volgens de wethouder is dat gedaan omdat de plannen voor het oostelijk deel van het gebied nog opgesteld moeten worden. De ontwikkelaar Earth and Eternity uit Valkenswaard heeft zich in een eerder stadium namelijk teruggetrokken. ,,Hiervoor moeten we alle procedures nog doorlopen, dus hebben we het losgekoppeld van Zonneweide", aldus Van der Zanden.

Al met al is de wethouder blij dat er weer schot zit in de zaak en dat er weer gebouwd gaat worden in Liempde. Het college bespreekt het plan dinsdag 20 juli met de gemeenteraad. Als die groen licht geeft, verwacht Swanenberg dat het niet lang duurt voor de bouw van de achttien grondgebonden woningen en elf appartementen echt van start kan.