Gerard Thijs en Hans Slegers zijn parttimer beheerders van gemeenschapshuis De Walnoot.
Gerard Thijs en Hans Slegers zijn parttimer beheerders van gemeenschapshuis De Walnoot. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

NIEUWE BEHEERDERS IN GEMEENSCHAPSHUIS AAN REGINAHOF

'De Walnoot moet veel opener worden'


HENK VAN WEERT

De vitrages zijn weggehaald en in het café staat voortaan een stamtafel. De wand achter het biljart is van vloer tot plafond opgesierd met een ruim zestig jaar oude archieffoto van de Boxtelse motorclub. Open en gezelliger moet gemeenschapshuis De Walnoot worden, vinden de twee nieuwe beheerders. Een kennismaking met Gerard Thijs en Hans Slegers.

Ruim een jaar lang waren er nauwelijks activiteiten in het gemeenschapshuis aan de Reginahof. Vorig jaar zomer was er wel een beperkt programma, maar dat had niet heel veel om het lijf. ,,Ik was op 1 maart vorig jaar nauwelijks gestart als beheerder, toen we in lockdown gingen", blikt Gerard Thijs (64) terug. De bewoner van de wijk Selissenwal volgde Robert Kat op die zijn functie door ziekte moest neerleggen.

Het was echter nooit Thijs' ambitie om fulltime beheerder te worden, mede omdat hij nog een dag in de week bij Cello werkt, de regionale zorgorganisatie voor mensen met een beperking. In november benaderde hij Hans Slegers uit Gemonde. ,,Mijn vrouw geeft yogales in De Walnoot, dus ik ken het hier wel een beetje. Ik ben fotograaf, maar dat wil ik gaan afbouwen." Dus ging hij op zoek naar een parttime functie en dit lijkt hem wel wat.

STERIELE BEDOENING

De twee mannen waren het er al snel over eens dat aan het interieur van het in 2008 geopende gemeenschapshuis wel wat te verbeteren viel. ,,Als eerste hebben we de vitrages weggehaald van de ramen zodat het gebouw een wat opener karakter krijgt", vertelt Thijs. Slegers knikt: ,,En we zijn begonnen het gezelliger te maken; het was nogal een steriele bedoening. Vandaar de foto's uit de oude doos", wijst hij naar het groepsportret van de oude motorclub.

Er tegenover, op de harmonicadeur die toegang biedt tot de grote zaal, prijkt een historische blik op de voormalige Maria Reginakerk in de wijk Selissenwal. ,,Die stamt waarschijnlijk uit de jaren zeventig. We zijn benieuwd wie de moeder op de fiets is met haar zoontje. Daar schrijven we nog een prijsvraag voor uit in de wijkkrant", grinnikt Thijs. Ook willen de beheerders in toekomst kunstenaars de gelegenheid bieden hun werk te exposeren. Niet alleen in het café, maar ook in de zogeheten huiskamer.

Het vaste activiteitenprogramma is deze week opgestart en dus wordt er weer gekaart en gekiend. Thijs: ,,Maar we willen méér. Als de coronaregels het toelaten, zouden we graag wat meer optredens en andere culturele activiteiten in huis halen. Met name in de weekeinden. De Walnoot moet echt het ontmoetingspunt in de wijk worden. Dat betekent echter wel dat er ook meer vrijwilligers nodig zijn. Er helpen nu zo'n twintig mensen mee, maar veel van hen zijn op leeftijd. Enige verjonging is wel wenselijk."

BESTUURSWISSEL

In het stichtingsbestuur van gemeenschapshuis De Walnoot heeft Frans van Erve onlangs de teruggetreden voorzitter Willie van de Langenberg opgevolgd. Het bestuur bestaat voorts uit secretaris Michel Spooren, penningmeester Marria van den Hoven en Peter van den Hout.



p Gerard Thijs en Hans Slegers zijn parttime beheerders van gemeenschapshuis De Walnoot. Dat moet hét ontmoetingspunt van de wijk Selissenwal worden. (Foto: Bas van den Biggelaar).