Tijdens de proef voor de beste opstelling van de Marktterrassen volgens de anderhalvemeterregels, waren de boa's ook aanwezig. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Tijdens de proef voor de beste opstelling van de Marktterrassen volgens de anderhalvemeterregels, waren de boa's ook aanwezig. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

UITBREIDING HANDHAVING VIA COVID-GELD

Boxtel houdt komend jaar zijn vier extra boa's


RENS VAN DEN ELSEN

Zes in plaats van twee boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Zoveel blijven er ook het komend jaar door de gemeente Boxtel lopen. Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten. ,,Jongvolwassenen, want die sluiten beter aan bij de doelgroep die zij aanspreken", aldus burgemeester Ronald van Meygaarden.

De vier extra boa's worden betaald uit het potje dat Boxtel kreeg om te kunnen handhaven tijdens de lockdown(s) het afgelopen jaar, de zogeheten Covid-gelden. Het zijn bedragen die alle gemeenten in Nederland in delen ontvangen. Voor de inzet van boa's en agenten werd landelijk 50 miljoen euro uitgetrokken.

JONGE MENSEN

De gemeente Boxtel is blij dat er vier jonge mensen zijn gevonden die fulltime aan de slag kunnen binnen de gemeente. ,,Zij zullen vooral jongeren aanspreken. Die nemen sneller iets aan van iemand die wat minder oud is en op hun eigen niveau kan meepraten", legt Van Meygaarden uit.

De keuze om door te gaan met de extra inzet komt mede doordat het team goed samenwerkt en er goed overleg is met de politie. ,,Maar ook omdat er nog steeds coronamaatregelen gelden. Ze zijn wel versoepeld, maar nog niet weg. Daarbij willen we de sfeer op de terrassen ook fijn houden. Het is beter om bij een overtreding eerst in gesprek te gaan dan meteen een boete uit te delen. Dat gaan de boa's dan ook niet zomaar doen", aldus de Boxtelse burgemeester.

EK VOETBAL

Met het Europees kampioenschap voetbal in aantocht, kan het zijn dat mensen elkaar toch opzoeken. Maar Van Meygaarden verwacht hier weinig problemen: ,,Er komen geen beeldschermen bij de horeca, dat hebben we zo met elkaar afgesproken. Het is in deze tijd altijd goed om wat meer blauw op straat te hebben, maar tot nu toe houden Boxtelaren zich aardig aan de regels."

Overigens zijn de boa's ook inzetbaar voor de gemeente Sint-Michielsgestel, hierin werkt Boxtel immers samen binnen het ambtenarenapparaat MijnGemeenteDichtbij. Het college bekijkt nog wat er met het extra blauw op straat gaat gebeuren als het overheidspotje hiervoor leeg is. De huidige regeling loopt in elk geval nog een jaar door.