De duiker in de Gemondseweg wordt binnenkort vervangen. Nu al mag er geen zwaar verkeer meer overheen. (Foto: Jan Hermens).
De duiker in de Gemondseweg wordt binnenkort vervangen. Nu al mag er geen zwaar verkeer meer overheen. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

DUIKERS TOE AAN VERVANGING


Omweg zwaar verkeer in buitengebied Gemonde


JAN HERMENS

De duikers in de Gemondseweg, Genenberg en Beek in Gemonde kunnen geen zwaar verkeer meer dragen. Vandaar dat de gemeente Sint-Michielsgestel heeft besloten ze af te sluiten voor landbouwvoertuigen en vrachtauto's. De duiker in de Gemondseweg wordt binnenkort vervangen.

Sint-Michielsgestel onderzoekt momenteel de staat van onderhoud van onder meer duikers. De draagkracht van de drie wateruitlaten in Gemonde schiet te kort voor zwaar verkeer. Op dit moment staan er al verbodsborden die aangeven dat voertuigen van meer dan vijf ton niet over het 'bruggetje' mogen rijden waarmee de Beeksche Waterloop de Gemondseweg nabij de Bodem van Elde kruist.

In de week van maandag 28 juni tot en met vrijdag 2 juli wordt over de duiker een overkluizing aangebracht. Oftewel een brug over een brug, laat een gemeentewoordvoerder weten. Tijdens die paar dagen gelden er omleidingen voor alle verkeer, nu alleen nog voor zware voertuigen.

Als de overkluizing gereed is, kunnen bestuurders weer hun normale weg volgen door het buitengebied van Gemonde. Dan wordt ook de daadwerkelijke duiker vervangen. Op die manier kan de weg het snelst weer open. Na de werkzaamheden kunnen ook tractoren en vrachtauto's weer over het bruggetje.

Er zijn twee omleidingsroutes, voor beide zijden van het knelpunt een. De eerste is Bodem van Elde - Broekstraat - Gemondsedijk - Schijndelsedijk. De tweede Besselaar - Vier Gemalen - Koudenbergstraat - Hooghemertseweg - Sint-Lambertusweg - Schijndelsedijk. Of de duikers in de Genenberg en Beek ook vervangen worden en op welke termijn, is nog niet duidelijk. Voorlopig moet zwaar verkeer daar een andere weg zoeken.