V.l.n.r.: Inge Huisman (manager Sociaal Beheer bij Joost) en coördinator Marijke Romijnders en directeur Janny van de Sande van stichting Broodnodig) op de plek waar straks het nieuwe terras verschijnt. (Foto: woonstichting Joost).
V.l.n.r.: Inge Huisman (manager Sociaal Beheer bij Joost) en coördinator Marijke Romijnders en directeur Janny van de Sande van stichting Broodnodig) op de plek waar straks het nieuwe terras verschijnt. (Foto: woonstichting Joost). Foto: Woonstichting Joost

JOOST VERLENGT CONTRACT 'BROODNODIG'

Elisabethsdael behoudt zijn ontmoetingsruimte

De ontmoetingsruimte in het seniorencomplex Elisabethsdael blijft vooralsnog bestaan. Corporatie Joost verlengde maandag opnieuw het huurcontract met de Schijndelse stichting Broodnodig voor een jaar. In het eetpunt verzorgt Broodnodig doordeweeks warme maaltijden voor bewoners uit de buurt en leidt bovendien ontspanningsactiviteiten in goede banen. Jongeren van jeugdzorgorganisatie De La Salle verlenen sinds kort hand- en spandiensten.

Het eetpunt in Elisabethsdael moest in het voorjaar van 2019 noodgedwongen afslanken; Broodnodig moest geld bijleggen omdat er te weinig mensen gebruik van maakten. Uiteindelijk Joost huurde de coördinator van Broodnodig in en kon de voorziening toch overeind worden gehouden. Sinds de uitbraak van de coronacrisis konden de senioren er niet meer gezamenlijk eten. Desondanks verlengde Joost vorig jaar het contract zodat Broodnodig maaltijden bij mensen thuis kon bezorgen.

Nu is het contract andermaal met een jaar verlengd. Vanaf deze week wordt er sinds lange tijd weer gezamenlijk gegeten. Twintig mensen schoven maandag aan voor een warme maaltijd. Uiteraard met inachtneming van de anderhalve meter afstand, ook al zijn alle bewoners gevaccineerd.

Coördinator Marijke Romijnders: ,,We hoeven het eten niet meer op de kamer te brengen, dus dat is erg fijn voor de bewoners. Je merkt dat iedereen ernaar verlangt om weer samen te zijn.” Dat sommige bewoners nog steeds liever op hun kamer warm eten ontvangen, is geen probleem, zegt Romijnders: ,,Dan breng ik het gewoon."

HULP VAN DE LA SALLE

De coördinator krijgt sinds kort ook hulp van jongeren van De La Salle. Dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur helpen ongeveer zes van hen mee met allerlei hand- en spandiensten. Romijnders: ,,En als er geen werk voor hen is, schakel ik de wijkbeheerder van Joost in. Die kan in de tuin altijd hulp gebruiken.”

Ook de activiteiten starten weer. Deze week wordt in een kleine groep gegymd. Volgende start ook de koersbalcompetitie weer, waaraan ruim twintig ouderen deelnemen. Het terras wordt verplaatst van de entree naar het binnenterrein tussen Elisabethsdael en Clarissenhof.