Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTELSE GROENTEMAN NEEMT AFSCHEID VAN SUPERMARKT AH


Jo Schuller zet altijd verse groente en fruit op tafel

MARC CLEUTJENS

,,Een kiwi was vroeger een totaal onbekende vrucht. Die verkochten we voor bijna 2 gulden. Per stuk!” Jo Schuller (66) rijgt de anekdotes over zijn werk als groenteman bij supermarkt Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat aaneen. 46 jaar geleden ging hij aan de slag bij toenmalige supermarkt Weltevreden, aan de overkant van dezelfde straat. Over een kleine maand gaat hij met pensioen en zal hij zijn ‘supercollega’s’ en ‘lieve klanten’ missen. En zij hem…

Jo is veel meer dan de groenteman van Albert Heijn. Klanten met vragen kunnen rekenen op handige tips. En natuurlijk is hij niet te beroerd om verrassende recepten uit te delen. ,,Ik houd van mijn vak en deel die liefde graag met onze klanten”, glundert Jo. ,,Ik lees veel over lekker eten en wil onbekende groente- en fruitsoorten leren kennen en promoten.”

VAKKENVULLER

De in Boxtel geboren en getogen groenteman ging in zijn woonplaats naar de mavo en deed de havo in Den Bosch. ,,Je zult het misschien niet geloven, maar ik wilde eigenlijk boekhouder worden”, grinnikt hij. ,,Toen ik geen werk kon vinden, ging ik bij supermarkt Weltevreden aan de Prins Hendrikstraat aan de slag. Mijn zusje Diny werkte daar al. Ik begon er als vakkenvuller en deed de emballage. Toen de groenteman vertrok, nam ik zijn taken over.”

Na een kort uitstapje naar twee Centra-winkels in Den Bosch, keerde Jo terug in de Prins Hendrikstraat om er nooit meer weg te gaan. ,,Ik werk nu 43 jaar in deze straat”, vertelt hij. ,,Tot 1990 bij Weltevreden, eerst aan de overkant en later in het pand van Hebox waar Albert Heijn nog steeds gehuisvest is.”

LEKKER & LAAG

Weltevreden werd Groenwoudt. Daarna werkte Jo bij de familie Meurs, die de razend populaire Lekker & Laag-formule in Boxtel lanceerde. ,,Bizarre tijden”, blikt de groenteman terug. ,,Uit het hele land kwamen mensen hier boodschappen doen.” Na Lekker & Laag kwam Konmar; de supermarkt was weer in de vertrouwde handen van de familie Verhagen. ,,Sinds 2006 ben ik gelukkig bij Albert Heijn. Tjonge, wat is in deze winkel aan de weg getimmerd.”

De groenteman geniet elke dag van zijn werk. ,,Zoveel prachtige producten, allemaal vers. Wat nu populair is? Avocado’s! Kroppen andijvie gaan veel minder hard. Klanten kiezen steeds meer voor gemak en daar spelen we op in door andijvie voorgesneden aan te bieden.” Zelf zet Jo steevast verse groente op tafel. ,,Mijn favoriet? Hutspot! Maar dan geroerbakt, met venkel, prei, een blokje groentebouillon en water. Omscheppen met aardappelpuree en je hebt een heerlijke schotel.”

KLEINE UURTJES

Hoogtepunten in zijn carrière noemt hij het winnen van de titel ‘Supermarkt van het jaar’, in 2007 met Albert Heijn en in 1989 met Weltevreden. ,,Met het personeel hebben we dat uitbundig gevierd.” Lachend: ,,Ik herinner me dat Weltevreden-eigenaar Henk Verhagen op de terugweg van de finale zaal De Adelaar afhuurde en we tot in de kleine uurtjes gefeest hebben.”

Jo neemt op 9 juli afscheid als groenteman van Albert Heijn. De komende weken hoopt hij zijn vele klanten nog regelmatig te begroeten. Zijn vrije tijd gaat hij vullen met regelmatige bezoekjes aan de modeltuinen in Appeltern en natuurlijk het theater, zijn andere passie. ,,Mijn zoon Ranil en ik zijn dol op cabaret, dus in Podium Boxtel gaan ze ons tweeën nóg vaker zien.”


p Jo Schuller aan het werk op de groente- en fruitafdeling van Albert Heijn. De bekende Boxtelse groenteman gaat volgende maand met pensioen. Hij werkte 43 jaar in diverse supermarkten aan de Prins Hendrikstraat. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding