Het straatje Munselse Hoeve met rechts het achterterrein van De Kleine Aarde waar woonstichting Joost een complex met 22 duurzame sociale huurwoningen wil realiseren. (Foto: Henk van Weert | Illustratie: Faam Architects).
Het straatje Munselse Hoeve met rechts het achterterrein van De Kleine Aarde waar woonstichting Joost een complex met 22 duurzame sociale huurwoningen wil realiseren. (Foto: Henk van Weert | Illustratie: Faam Architects). Foto: Henk van Weert

'WE MOETEN DE KLEINE AARDE INTEGRAAL BENADEREN'


Raad stelt besluit bouwplan DKA uit


PÅL JANSEN

Woonstichting Joost heeft nog geen witte rook voor de bouw van 22 sociale huurappartementen op het terrein van De Kleine Aarde. Dinsdag zou de Boxtelse gemeenteraad een besluit nemen over het bestemmingsplan. Echter, de fracties willen daarmee wachten totdat ook het toegezegde plan van aanpak DKA 3.0 op tafel ligt.

Wethouder Désiré van Laarhoven staat achter het bouwplan van Joost en vond dat rijp voor een besluit. Echter, tijdens het bespreken van de agendapunten werd snel duidelijk raadsleden het bestemmingsplan liever samen met de nieuwe ontwikkelingen voor De Kleine Aarde bespreken. De wethouder bleek niet doof voor de wensen van de raad en haalde het onderwerp daarom van de agenda.

Vorig jaar stond een initiatiefgroep op van betrokken inwoners om een nieuw stichtingsbestuur van De Kleine Aarde te vormen. Dat is bezig om een nieuw plan van aanpak te formuleren: DKA 3.0. Daarbij moet het beheer het voormalige milieueducatiecentrum kostendekkend worden: vanaf 2011 heeft dat alleen geld gekost, zoals in het artikel hierboven is te lezen.

INTEGRALE AFWEGING

Het complete DKA 3.0-plan wordt nog voor de zomer verwacht, maar de exacte inhoud is nog niet bekend. Daarom willen partijen liever ook die nieuwe aanpak eerst inzien, ook al begrijpen ze dat de woningnood hoog is. ,,Het is niet zo dat wij tegen sociale huurwoningen zijn", benadrukte fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars van oppositiepartij D66 dan ook na afloop van de vergadering. ,,Het bouwproject heeft alles met De Kleine Aarde te maken. De bewoners kijken er straks op uit en wordt ook gebouwd in de geest van het terrein. Daarom willen we ook weten wat daar gaat gebeuren voordat we een besluit nemen over het bouwproject van Joost." Oppositiegenoot Vera Brouns van CDA was het daar tijdens de vergadering mee eens. ,,We moeten een integrale afweging voor het gebied kunnen maken."

Bovendien vindt SP-leidsman Eric van den Broek dat het hele inspraakproces rondom het bouwproject met omwonenden, niet bepaald van een leien dakje ging. Zo ageerden diverse omwonenden al tegen het voornemen van de gemeente om Joost het appartementencomplex welstandsvrij te laten bouwen. Bovendien was er ontevredenheid over het parkeren. Van den Broek: ,,Door het uitstel hebben we meteen de tijd om dat inspraakproces beter te doen."

ONGEPAST

Stefan de Nijs, fractievoorzitter van Combinatie95 vond het echter zeer ongepast tegenover de woonstichting om het besluit vooruit te schuiven. Daarop werd de vergadering geschorst op aanvraag van coalitiepartner Balans. Eenmaal uit de wandelgangen gaf Van Laarhoven toe aan de wens van verschillende partijen. Het bestemmingsplan komt op 20 juli ongewijzigd op tafel. De wethouder beloofde de raad dat zij zich zal inspannen om dan ook de aanpak voor DKA 3.0 te kunnen presenteren, maar kon daarover geen garanties geven.

Impressie van het duurzame appartementencomplex op De Kleine Aarde.