Een tiental senioren bracht in mei 2019 een bezoek aan MEP. Stichting Met je Hart zette de activiteit mee op. De ouderen werden door acht hockeymeiden in de watten gelegd. (Foto: Tim Hessels).
Een tiental senioren bracht in mei 2019 een bezoek aan MEP. Stichting Met je Hart zette de activiteit mee op. De ouderen werden door acht hockeymeiden in de watten gelegd. (Foto: Tim Hessels). Foto: Tim Hessels

BOXTELSE CLUB HEEFT BIJZONDERE POSITIE BIJ ´S LANDS GROOTSTE HOCKEYSPONSOR

Hockeysponsoring Rabo op de schop behalve bij MEP

PÅL JANSEN

Rabobank gaat in heel Nederland vol inzetten op Rabo ClubSupport en gooit haar klassieke sponsormodel op de schop. In plaats van dat verenigingen geld krijgen voor zichtbaarheid van de bank, bijvoorbeeld via reclameborden en shirtbedrukkingen, moeten clubs hun maatschappelijke meerwaarde bewijzen. MEP is de enige hockeyvereniging in de regio Hart van de Meierij waarvan het sponsorcontract is verlengd omdat de Boxtelse club zichzelf al maatschappelijk bewijst.

Rabobank Hart van de Meierij stuurt morgen, vrijdag 11 juni, een persbericht uit naar de rest van de regio. Het is nogal opmerkelijk nieuws, met name voor het hockey. De Rabobank is veruit de belangrijkste sponsor in heel Nederland van deze sport. ,,Ons budget om clubs te ondersteunen blijft nagenoeg hetzelfde", benadrukt woordvoerder Clementien de Ruijter.

Zij vervolgt: ,,Maar ook voor de toekomstbestendigheid van hockeyverenigingen denken wij dat de Rabobank ClubSupport een beter model is. In de grote steden kunnen clubs zich nog wel bedruipen, maar met name in de kleine kernen komen er steeds meer uitdagingen bij kijken. Wij geloven dat als de clubs niks doen, het in de toekomst steeds lastiger wordt voor hen om alles rond te krijgen."

ONMISBAAR

Als clubs zich op meerdere manieren maatschappelijk inzetten, maken zij zichzelf ook onmisbaar voor een gemeenschap, zo is de gedachte achter het nieuwe sponsormodel. De Ruijter: ,,Zij hebben bijvoorbeeld veel terrein en dat wordt 's avonds gebruikt voor trainingen en in het weekeinde voor wedstrijden. Maar doordeweeks wordt er op veel plekken overdag vaak niets gedaan met alle faciliteiten."

De traditionele sponsoring zoals shirtreclame en borden langs het veld, gaat hiermee op de schop. Vanaf dit jaar bouwt de Rabobank die af. De sponsorcontracten bij het amateurhockey worden niet verlengd zodra deze aflopen. Alle relaties zijn inmiddels geïnformeerd.

Van de zestien verenigingen die Rabobank Hart van de Meierij ondersteunt, wordt alleen het sponsorcontract van MEP met drie jaar verlengd. De afdeling van de coöperatieve bank noemt Boxtels hockeytrots een 'voorbeeld voor de regio'. Zo is het zogeheten Panda-team op bezoek geweest met Syrische vluchtelingen. MEP heeft ook activiteiten opgezet voor stichting Met je Hart, die eenzaamheid onder senioren bestrijdt. Ook steekt de club veel energie in het g-hockey.

,,Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij MEP zich happy voelt: junioren, senioren, ouders, fans, supporters, scheidsrechters, jeugd in prestatiegerichte teams maar ook in de recreatieve ploegen", zegt voorzitter Joost van Geel van stichting Hockeybelangen Boxtel in een nog niet verspreide promovideo van de bank. ,,We hebben veel zin om met de Rabobank de komende jaren weer iets moois neer te zetten."

CLUBS INSPIREREN

MEP ontplooide op eigen initiatief al maatschappelijke activiteiten, lang voordat Rabobank gekozen had voor een nieuwe reclameopzet. De Ruijter: ,,Daarom willen we MEP graag blijven ondersteunen zodat we die visie verder uit kunnen dragen. Ons doel is andere clubs te inspireren om op een zelfde wijze als de Boxtelse vereniging te kijken naar hun mogelijkheden. Hopelijk stimuleert het hen om dezelfde stappen te zetten."

Dat wil de bank dus doen via Rabo ClubSupport. Dat programma bestaat uit verschillende onderdelen. De ledencampagne is intussen al wat bekender. Daarbij kunnen clubs zich aanmelden waarna leden van de Rabobank per regio stemmen op hun favoriete maatschappelijke organisatie. Hoe meer stemmen, hoe meer een vereniging of stichting ontvangt. De Rabo keerde op deze manier in 2020 44.000 euro uit in de gemeente Boxtel. De inschrijving voor 2021 start op maandag 6 september.

Daarnaast worden verenigingen ondersteund in het opzetten van maatschappelijke ambities via workshops en masterclasses. ,,Hierbij willen we veel meer clubs op weg helpen naar de transitie van een maatschappelijk betrokken vereniging zoals MEP die is", aldus De Ruijter.


In april 2020 bezocht een meidenteam van MEP zorgexpertisehuis Liduina om daar zelfgebakken taarten af te geven om de senioren een hart onder de riem te steken vanwege het coronavirus. (Foto: Bas van den Biggelaar).