De vlaggen hangen ook buiten in de Van Merheimstraat. Het is echter nog wel de vraag of de vuilniswagen er onderdoor kan.
De vlaggen hangen ook buiten in de Van Merheimstraat. Het is echter nog wel de vraag of de vuilniswagen er onderdoor kan. Foto: Peter de Koning

BOXTEL MAAKT ZICH OP VOOR EERSTE EK-WEDSTRIJD ORANJE

We zijn wel toe aan iets leuks na corona

De voetbalkoorts voor het Europees kampioenschap voetbal wil nog niet zo losbarsten als voorheen, maar toch verschijnen in Boxtel her en der oranje vlaggetjes in de straten. De Vaandelstraat in Selissenwal was er als een van de eerste bij en niet veel later kleurden ook de Sint-Barbarastraat, Jan van Brabantstraat en de Van Merheimstraat (foto boven) in de felle tint die het land verbindt.

RENS VAN DEN ELSEN

Met twee gemiste eindtoernooien én een jaar uitstel voor dit EK zijn de verwachtingen voor het Nederlands elftal hooggespannen. Ook bij de inwoners van de genoemde straten. Bij William van der Linden uit de Vaandelstraat begon het al vroeg te kriebelen: ,,We hebben een groepsapp voor de buurt waarin we elkaar helpen. Ik heb hierin gevraagd wie er mee wilde doen om de straten te versieren voor het EK. Iedereen reageerde enthousiast."

IEDEREEN HELPT MEE

De vlaggetjes waren snel aangeschaft en vrijwel iedereen deed mee. ,,Ook de gezinnen met een migratie-achtergrond, keimooi natuurlijk." Tot verbazing van Van der Linden haakten ook de buren om de hoek aan, in de Sint-Barbarastraat. Iedereen hielp mee om de slierten oranje van huis naar huis op te hangen. Dat ging heel geordend volgens de voetballiefhebber: ,,De ouderen hebben het elastiek geknoopt of de catering verzorgd. Bij ons in de straat heb ik samen met een buurtgenoot de vlaggetjes opgehangen."

Van der Linden geeft aan dat de vrolijkheid niet stopt na het EK. ,,Er komen nog F1- en Olympische Spelen-vlaggen. Zo is onze sportzomer mooi versierd. Pas na de Spelen ruimen we alles op."

De buurtgenoten hebben er in elk geval zin in. Als zondag 13 juni het Nederlands elftal om 21.00 uur aftrapt tegen Oekraïne zitten ze in de Vaandelstraat in elk geval buiten. De bedoeling is om een partytent en tv in de straat te zetten zodat iedereen vanuit de voortuinen mee kan kijken. Het moet een gezellige boel worden als het aan Van der Linden ligt: ,,We zijn wel toe aan iets leuks na corona. Wie weet ontstaat er wel weer een buurtvereniging."

Vrijdag 11 juni start het EK om 21.00 uur met de wedstrijd Turkije-Italië. Buiten Oekraïne speelt de oranjeploeg van bondscoach Frank de Boer nog twee duels in de groepsfase. Op donderdag 17 juni, ook om 21.00 uur, tegen Oostenrijk en maandag 21 juni om 18.00 uur tegen Noord-Macedonië. Alle oranjefanaten zijn dus in elk geval verzekerd van drie wedstrijden... of er dat meer worden hangt af van hoe de bal rolt. (Foto: Peter de Koning).


Is jouw straat ook versierd voor het EK? Of heb je met de buren een (coronaproof) manier bedacht om samen te kunnen juichen voor oranje? Stuur een reactie of foto via e-mail naar bc@brabantscentrum.nl.

De Sint-Barbarastraat wilde niet onderdoen voor hun buurtgenoten een straat verderop.
Oranje in de Vaandelstraat in de wijk Selissenwal in Boxtel.