Het pand van het Dommelbad is eigendom van de gemeente Boxtel, maar wordt geëxploiteerd door Optisport. (Foto: Hans van Doorn).
Het pand van het Dommelbad is eigendom van de gemeente Boxtel, maar wordt geëxploiteerd door Optisport. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

PVDA-GROENLINKS ZWENGELT DISCUSSIE AAN


Contract Dommelbad loopt af: tijd voor besluit


JAN HERMENS


Optisport huurt het Dommelbad van de gemeente Boxtel en exploiteert dit. De exploitant heeft een contract tot half december 2021. De fractie van PvdA-GroenLinks vraagt zich af of het voordeliger is als de gemeente Boxtel het zwembad zelf exploiteert en sorteert daarmee voor op de kerntakendiscussie.

Oud-wethouder Herman van Wanrooij stelde vorig jaar oktober nog in Brabants Centrum dat het Dommelbad Boxtel jaarlijks zo'n 350.000 euro kost. En opperde meteen dat het schrappen van de periodieke bijdrage aan het zwembad een forse bezuiniging zou kunnen zijn. Dat zou betekenen dat het bad zichzelf volledig moet bedruipen.

DOORREKENING

PvdA-GroenLinks denkt aan een andere mogelijkheid dan doorgaan op de huidige weg of geheel privatiseren: de fractie wil weten of het college van B en W het beheer van het Dommelbad in gemeentelijke handen wil nemen. Dat kost waarschijnlijk ook elk jaar geld, maar mogelijk minder dan nu. De oppositiepartij vraagt het college om een doorrekening van dit voorstel.

Daarnaast haalt de PvdA-GroenLinks een punt aan waarover Balans in november vorig jaar al vragen stelde: zwemlessen voor kinderen met een beperking of gedragsprobleem. Die zijn volgens de fractie de afgelopen jaren duurder geworden terwijl de mogelijkheden zijn uitgekleed.

EXTRA BEGELEIDING

Balans deed al de suggestie eens te kijken naar hoe buurgemeente Meierijstad zwemlessen geregeld heeft voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben in het water. Het vorige college gaf aan het concept van Meierijstad niet over te nemen en meldde dat er ook in het Dommelbad speciaal begeleide zwemlessen voor kinderen met een beperking mogelijk zijn, al dan niet betaald vanuit een persoonsgebonden budget.

De gemeenteraad neemt het Dommelbad mee in de discussie over de bezuinigingstaak die Boxtel staat te wachten, oftewel de kerntakendiscussie.