Afbeelding
Foto:

DEZE ZOMER VERKOOP EERSTE WONINGEN

Nog een jaar wachten op bouwstart plan Jorishof

RENS VAN DEN ELSEN

Twintig woningen in de prijsklasse tussen 330.000 euro en zes ton. Die verschijnen op termijn aan de Eindhovenseweg op het terrein van de voormalige fabriek Joris Meubelen. Projectontwikkelaar Van Wanrooij heeft nu groen licht gekregen van de gemeente Boxtel om met de bouw te starten. De eerste woningen gaan nog voor de zomervakantie in de verkoop.

In het plan staan twintig woningen getekend. Vijf vrijstaande huizen variëren in de prijsklasse vijf tot een kleine zeven ton. Daarnaast moeten er tien tweekappers komen à 450.000 euro en vijf hoek- en tussenwoningen vanaf 330.000 euro. Dat is nog wel een flink verschil met de 220.000 euro die in de plannen uit 2017 werden genoemd door IMvest.

Projectleider Arwin van Loon van Van Wanrooij geeft aan dat de prijsstijging komt doordat het te bebouwen gebied een stuk lager ligt dan verwacht en er dus meer en complex grondwerk moet worden verricht. Daarnaast zijn bouwmaterialen een stuk duurder geworden. ,,We hebben het geluk dat momenteel ook de vastgoedmarkt toeneemt, daardoor kunnen we het project alsnog realiseren. Er is in elk geval voldoende animo, want de aanvragen om informatie over het project komen nog dagelijks bij makelaars binnen", laat hij weten.

DOMMELBIMD

Het is ook de bedoeling dat de omgeving van Jorishof een verbinding krijgt met het kasteelpark Stapelen via een pad dat door het natuurgebiedje Dommelbimd loopt. Hier heeft de gelijknamige stichting enkele jaren geleden een wandelpad aangelegd en de natuur een impuls gegeven. Toekomstige bewoners kunnen straks dus genieten van een groene omgeving. Het inrichtingsplan is nog niet geheel afgerond, daarvoor is Van Wanrooij nog in overleg met de gemeente Boxtel.

Ook liggen er nog vragen met betrekking tot ontsluiting van het toekomstige wijkje. De fractie PvdA-GroenLinks heeft met name bedenkingen bij de veiligheid van langzaam verkeer vanwege de smalle fietsstroken langs de Eindhovenseweg.

Al met al hoopt Van Loon dat de schop volgend jaar zomer de grond in kan. ,,We verwachten voor dit plan circa een jaar nodig te hebben voor het afhandelen van alle procedures en contracten met de kopers en het voorbereiden van de bouw", legt hij uit.

Naast de twintig woningen die Van Wanrooij gaat bouwen, is IMvest bezig om het monumentale pand om te vormen tot twee zogeheten 'parkresidenties'. Daarnaast worden de twee naastgelegen, inmiddels vervallen, panden verbouwd tot woonhuizen.

RAAD VAN STATE

De aanloop naar de realisatie van het nieuwbouwproject, dat eerst nog de naam Hobbendonk droeg, verliep niet zonder slag of stoot. In het najaar van 2017 stichtten kwajongens brand in het pand dat ooit werd gebouwd als stoomwasserij door de firma Giesbers.

Daarnaast tekende milieuvereniging Het Groene Hart bezwaar aan op de nieuwbouwplannen. Zij vond dat enkele woningen te dicht aan de rivier de Dommel zouden komen. De opmerkingen van de milieuvereniging werden twee jaar geleden van tafel geveegd door de Raad van State, maar het zorgde allemaal voor fikse vertraging. Nu ook de omgevingsvergunning door de gemeente Boxtel is verleend, kan Van Wanrooij, dat het bouwproject heeft overgenomen van ontwikkelaar IMvest, eindelijk beginnen.

Blik in oostelijke richting op de meanderende Dommel. Het witte gebouw links is het voormalige Joris Meubelen, het groene gebied rechts daarvan is aangekocht door stichting Dommelbimd. (Foto: Albert Stolwijk).