Afbeelding
Foto: eigen collectie

What’s Up, Aubrey?

Toen hij twee jaar oud was werd Aubrey van Kasteren (13) geadopteerd vanuit Kenia. Zijn Boxtelse adoptieouders hielden contact met andere gezinnen die uit hetzelfde tehuis een kind adopteerden. Elk jaar gaan ze met een hele groep op Kenia-weekend. Deze keer genoten de kinderen én hun ouders van de zon in Katwijk.

Wat is Kenia-weekend? ,,We gaan bijna elk jaar met een groep een weekendje weg. In totaal zijn we met ongeveer elf gezinnen die allemaal een of meer kinderen uit Kenia hebben geadopteerd. We komen zelfs uit hetzelfde kindertehuis! In Katwijk was het heel gezellig, het was mooi weer dus we konden lekker op strand voetballen en we hebben gezwommen én gesurft. Dat was echt heel cool.”

Je was twee jaar toen je geadopteerd werd, heb je nog herinneringen aan Kenia? ,,Ik weet eigenlijk alleen wat mijn ouders erover hebben verteld, we praten er veel over samen. Ook tijdens het Kenia-weekend wordt erover gesproken; we kennen elkaars verhaal en begrijpen elkaar. Ik denk dat vooral de ouders ervaringen uitwisselen, voor ons als kinderen speelt dat minder omdat we te jong waren om ons veel te herinneren.”

Een flinke groep, jullie zijn vast heel goede vrienden van elkaar! ,,Zeker met leeftijdsgenootjes heb ik ook buiten het Kenia-weekend veel contact. Bij sommigen ga ik wel eens logeren. Samen voetballen want dat vind ik heel leuk om te doen. Het klikt gewoon tussen ons, misschien omdat we dezelfde achtergrond hebben.”

Zou je nog wel eens op vakantie naar Kenia willen? ,,We hadden dat al gepland. Samen met ons gezin en vrienden zouden we naar Kenia gaan, maar toen kwam het coronavirus en kon het helaas niet doorgaan. Echt heel jammer! Ik hoop dat we nog wel een keertje gaan, want ik ben heel nieuwsgierig. Het lijkt me erg leuk om Kenia te bezoeken. Misschien is het uiteindelijk heel anders dan ik in mijn hoofd heb. Dat is spannend, maar het lijkt me wel tof om te zien waar ik vandaan kom.”


u Aubrey van Kasteren (vierde persoon van rechts) was in Katwijk voor een zogenaamd Kenia-weekend. Samen met elk andere gezinnen met een adoptiekind uit Kenia beleefde hij een zonnig weekend aan de kust. (Tekst: Mariëlle Wijffelaars).