B en W voorzien geen stank van watertanks Vion

De kans dat de waterbuffertanks die vleesverwerker Vion enkele weken geleden plaatste, geuroverlast veroorzaken is klein. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van PvdA-GroenLinks. De fractie vreest extra stank van de varkensslachterij.

De silo's dienen voor de tijdelijke opslag van water dat is gebruikt om de vleesverwerkingsafdeling van Vion te reinigen. Die wordt volgens B en W eerst zonder water schoongemaakt en dan nog eens mét. ,,Het afvalwater dat in de buffertanks wordt opgeslagen is relatief schoon", melden burgemeester en wethouders. ,,Het bevat kleine deeltjes dierlijk vet en vlees en restanten van reinigings- en desinfecteermiddelen."

Omdat het afvalwater maar kort in de tanks zit, minder dan 24 uur, is er volgens het college zo weinig tijd voor rottingsprocessen dat er geen stank ontstaat. ,,De tanks zijn bovendien leeg als ze worden gevuld." Er worden geen geurende dampen van stilstaand water naar buiten gedrukt.

Een koolstoffilter op de waterbuffertanks achten burgemeester en wethouders dan ook niet nodig. Wanneer blijkt dat de watersilo's toch geurhinder veroorzaken, moet Vion alsnog maatregelen nemen, geven zij aan.